Uppdaterade råd om introduktion av mat med gluten
Livsmedelsverket har uppdaterat rådet om introduktion av mat med gluten till barn under ett år. Det tidigare rådet att introducera gluten senast vid sex månaders ålder tas bort.
Nya studier visar att tidpunkten för när man introducerar gluten spelar mindre roll för risken att utveckla celiaki. Därför har Livsmedelsverket uppdaterat sina rekommendationer för introduktion av mat med gluten i. Det tidigare rådet om att introducera gluten senast vid sex månaders ålder tas alltså bort. Mat med gluten kan ges som något av de första smakportionerna, men man kan också vänta till senare.
– Det viktiga är att börja med små mängder gluten och att öka mängden långsamt. Som förälder kan man tänka att det är bra med smakportioner även när det gäller välling och gröt, som ofta innehåller gluten, så att man inte ger en hel vällingflaska från start, säger Ylva Sjögren Bolin, immunolog och nutritionist på Livsmedelsverket.
Enklare råd om introduktion av gluten till spädbarn - Livsmedelsverket
Bra mat för barn 0-5 år - handledning för barnhälsovården - Livsmedelsverket
Rikshandboken i barnhälsovård vänder sig till professionen. Ange yrkestitel, arbetsplats samt din mejladress om du vill att vi ska kunna svara dig.
Redaktionen hanterar inte frågor från allmänheten. Om du har frågor om ett barn kontakta din barnavårdscentral, BVC och/eller 1177.
*Vi behandlar dina personuppgifter med stöd av den rättsliga grunden "intresseavvägning" (artikel 6.1 f) i GDPR.