BVC-Elvis

Skriv ut

Daglig lekstund – varför och hur?

Varför daglig lekstund?

I perioder av mycket bråk är ”dagliga lekstunder” ett bra sätt att minska bråken. Studier visar att 10–15 minuter varje dag ger positiv effekt! Är det mycket bråk och man vill börja med lekstunder som ett sätt att jobba för mindre konflikter och bättre relation så är texten nedan med tips och råd säkert en bra hjälp.

Det är givetvis fint att ha sådana stunder även om det inte är mycket bråk. Lekstunder fungerar både förebyggande mot bråk och som smörjmedel för relationen. När det flyter på i familjelivet kommer sådana fina stunder ofta av sig själv. Då kan råden som handlar om planering och tidsåtgång kännas väl fyrkantiga. Övriga råd är dock bra för alla!

Hur gör du?

Poängen med lekstunden är att du som förälder följer barnet. Oftast är det ju omvänt, att barnet följer föräldern eller andra vuxna. Så följ barnets initiativ, idéer och påhitt under lekstunden! (Vissa självklara gränser gäller förstås, som tex att ingen ska göra sig illa) Poängen med lekstunden är att barnet har sin förälders intresserade, varma blick på sig en stund!

Saker att tänka på under lekstunden:

Se upp med pedagogiska baktankar!

Ibland tänker man att det är bra för barn med motstånd. Att det hjälper deras sociala utveckling om de inte får bestämma allt i leken. Men det behöver man inte oroa sig för, barnet får motstånd på förskolan hela dagarna och med dig i andra situationer. Daglig lekstund ska vara fri från ”pedagogiska baktankar”. Det är barnets lekstund med fokus på relation och glädje!

Det kan vara utmanande att ”bara följa med” för en förälder också på grund av att man är van att styra och planera kring barnet och vardagen. Eller för att man är stressad. En stund när du följer ger också dig en slags avkoppling från vardagsstressen. En chans att vara i nuet en kort stund – med ditt barn.

Ramar kring lekstunden

Det hjälper ofta både förälder och barnet med tydlighet kring lekstunden. Planera när lekstunder kommer gå att få in och avsätt tiden. Ha mobilen på ljudlös denna stund.

När fungerar det för er? Kanske efter middagen när alla är mätta? Med barn som vaknar tidigt kan en stund på morgonen vara bra. Har man samma tid blir det förutsägbart för barnet och en rutin för familjen. Går det inte utifrån er vardag får man tydligt berätta när det ska bli idag.

För många barn är det bra att vara tydlig och berätta att du nu vill ha en lekstund varje dag med barnet. Berätta hur det ska gå till och när de ska ske. För vissa barn och framförallt de yngsta fungerar det bättre att smyga in lekstunden utan att du pratat om det.

Starta tydligt med att ”Nu är det din lekstund! Vad ska vi göra?” Om barnet vill kan du förstås komma med idéer. Berätta att ni håller på en stund och att klockan ringer när tiden är slut.

Håll tiden som du avsatt. Det är troligare att du får till lekstunden varje dag om du inte avsätter för mycket tid, tio minuter eller en kvart räcker. Lika lång tid varje dag hjälper också barnet att avsluta. Sätt ett larm och var tydlig med att vi leker tills det ringer. När larmet ringer avsluta tydligt och lugnt och säg att det blir lekstund i morgon igen. Barnet kanske inte vill sluta när det fått denna härliga uppmärksamhet, men om du är konsekvent med lekstunderna lär sig barnet att denna lekstund är återkommande och då accepterar den bättre när det är slut. När du avslutar kan du ge barnet förslag på vad det ska göra efteråt, som att fortsätta leka själv, pyssla med något eller ”hjälpa till” med att plocka undan i köket.

Det kanske låter fyrkantigt att leka efter manual och timer? Att leka fritt så det blir långa stunder ibland och inte alls ibland är förstås mer naturligt. Och att ta barnets frustration när leken är slut eller man inte är tillgänglig är del av föräldraskapet och en naturlig del av barn-föräldrarelationen. Men när det blivit trassligt och bråkigt mellan barn och förälder kan ett ”lekschema” vara en bra hjälp för att komma på rätt köl. Och se till att man faktiskt får goda stunder tillsammans regelbundet.

När det finns flera barn kan det vara knepigt att få till daglig lekstund. Hitta era lösningar – kan syskonet/syskonen klara sig en stund? Kan ni dela upp er om ni är två föräldrar? Går det att ha stunden ihop med två barn? Kanske får de välja varannan dag vad ni ska göra?

Barn har ofta idéer själva, men vill de att du hittar på leken kommer några förslag här:

Lekidéer

Leka affär eller restaurang

Klä ut sig

Leka med gubbar/dockor och ta roller

Bygga med lego eller klossar

Charader (man använder kort med bilder på t ex djur som man härmar, den andre gissar)

Leka häst/hund (Du är häst som barnet matar, borstar, lägger, rider på/går ut med. Kan vara världens bästa för trött förälder och barnets omhändertagande sida kommer fram.)

Kom ihåg

10–15 min varje dag, sätt larm. Var tydlig med när lekstunden är och att den är varje dag.

Fotbollskommentatorn, fullt fokus på barnet, benämn det barnet gör.

Lär inte ut, Fråga inte en massa, Ändra inte barnets lek.

Uppmärksamhet, intresse och glädje. Följ barnet!

BVCpodden
Lyssna gärna om lekstunder på BVCpodden

Avsnitt 61: Daglig lekstund – så här gör ni