Känslan av för lite mjölk

BRÖST OCH BRÖSTMJÖLK

Känslan av att ha för lite mjölk är vanligt bland ammande kvinnor men är ofta en felaktig orsak till att sluta amma. Mjölken kan inte ta slut över en natt.

"Otillräckligt med mjölk" eller "min mjölk räckte inte" är ett av de vanligaste skälen hos mammor som slutat amma tidigare än de önskat (1,2).

Känsla av att ha för lite mjölk är vanligt bland ammande kvinnor men är ofta en felaktig orsak till att sluta amma. Få kvinnor har otillräckligt med mjölk. Mammor, föräldrar och hälsopersonal som är vana vid eller lever i en miljö där barn föds upp med ersättning och nappflaska, är ofta oroliga för att de inte kan se hur mycket bröstmjölk barnet får i sig Många kvinnor känner sig osäkra på sin förmåga att producera tillräckligt mjölk. Om barnet gråter/skriker om det inte får ligga vid bröstet "hela tiden", när barnet vill ammas ofta eller inte vill ta bröstet, börjar mamman/partnern oroa sig för att mamman inte har tillräckligt med mjölk.

Andra orsaker kan vara att kvinnan/pappan/partnern saknar kunskap om hur amning fungerar, att hon måste amma ofta för att upprätthålla mjölkproduktionen, att amningsmönstret ändras och utvecklas över tid, att brösten blir mjukare efter några veckor och undrar om mjölken tagit slut? En annan orsak kan vara att mamman inte längre känner av utdrivningsreflexen så starkt och tror då att mjölken tagit slut. Men mjölken kan aldrig ta slut över en natt.

Till toppen av sidan