Bröstmjölksersättning

Bröstmjölksersättning till för tidigt födda barn

För tidigt födda barn är en av de mest sårbara patientgrupperna inom sjukvården och dessa barn är i stort behov av en god neonatalmedicinsk vård, med bröstmjölk som främsta näringskälla.

Bröstmjölk eller donerad bröstmjölk är den bästa näringen för det för tidigt födda barnet (1). Ibland kan barnet till en början även behöva parenteral näring direkt i blodet via kateter . De flesta barn som är födda före vecka 36-37 är ofta för omogna för att klara av att suga, andas och svälja när de ammas. Barnet kan då få moderns egen eller donerad bröstmjölk, eller bröstmjölksersättning via en sond.

Specialanpassad bröstmjölksersättning

Om bröstmjölk eller donerad bröstmjölk av någon anledning inte finns att tillgå, finns specialanpassad bröstmjölksersättning för de barn som är födda före graviditetsvecka 35. Produkten används på inrådan av barnläkare eller barndietist och finns som pulver och drickfärdig. Denna bröstmjölksersättning är delvis hydrolyserad och speciellt anpassad för att tillgodose behovet hos för tidigt födda barn, som av någon anledning inte kan ammas eller få bröstmjölk. Specialanpassad bröstmjölksersättning används så länge barnet har behov av den, på ordination av barnläkare eller barndietist.   

Den specialanpassade bröstmjölksersättningen är baserad på delvis hydrolyserat vassleprotein, och har ett proteininnehåll och en energitäthet anpassad för de för tidigt födda barnens tillväxtbehov. Produkten innehåller de långa omega-3 fettsyrorna DHA och ARA, samt i pulvervarianten finns även probiotika i form av Bifidobacterium lactis.

Läs mer på Rikshandboken i Näringsinnehåll i bröstmjölksersättningar och tillskottsnäring

Till toppen av sidan