Mjölkstas

UTMANINGAR VID AMNING

Om mjölkstas och tips att ge så att brösten ska kännas mindre mjölkstinna.

Några dagar efter förlossningen blir brösten spända, svullna, "mjölkstinna", varma och ömma. Ibland uppkommer rodnader på brösten och mamman kan känna sig lätt febrig. När brösten är så spända/stinna kan det vara svårt för barnet att få ett tillräckligt stort tag om bröstet.

Orsaker

Mjölkstas är ett fysiologiskt tillstånd som uppkommer i brösten vanligtvis från andra till femte dagen efter förlossningen. Det beror på ökad blodtillförsel och aktivitet i bröstvävnaden och visar att mjölkproduktionen håller på att komma igång. Svullnaden avklingar oftast efter några dygn.

Mjölkstas kan också uppstå vid andra tillfällen under amningstiden när bröstmjölksproduktionen är större än konsumtionen; vid förändrat amningsmönster, när det gått för lång tid mellan amningstillfällena, i samband med nedläggning av amning, tillvänjning till annan föda eller vid naturligt amningsavslut.

Ibland sammanfaller mjölkstasen med den hormonomställning som mamman genomgår efter förlossning och som kan göra att humör skiftar och går lite upp och ner och som kan visa sig genom att mamman plötsligt börjar gråta.

Cottermans handgrepp - uppmjukning genom mottryck

Hand greppar bröstvårta. Illustration.

För att göra området kring bröstvårtan mjukare

  • Om mamman har stora obehag och besvär av svullnaden/mjölkstasen kan hon prova att mjuka upp brösten med hjälp av Cottermans handgrepp (1). Detta kan användas i början av amningen för att underlätta och förebygga obehag och eventuella skador samt påskynda avsvällningen av brösten. Fungerar bäst omedelbart före amningen.
  • Visa mamman hur man sätter fingertopparna runt bröstvårtan, precis där vårtgården möter basen på bröstvårtan och trycker rakt inåt bröstkorgen i cirka en minut eller längre.
  • Mjölk och vävnadsvätska pressa bakåt, vävnaden blir mjukare och mer elastisk vilket gör att barnet kan få ett bättre tag så att sugandet blir mer effektivt.
  • Efter uppmjukningen kan mamman försöka att handmjölka ut lite mjölk så att barnet kan få ett bättre tag om bröstet.
  • Utdrivningsreflexen kan ibland utlösas på grund av denna stimulering och gör att mjölk förflyttas längre farm i bröstet oftast inom fem minuter. 

Referenser

Referenser - Mjölkstas

Till toppen av sidan