Uppdaterade råd om introduktion av mat med gluten

AKTUELLT

Livsmedelsverket har uppdaterat rådet om introduktion av mat med gluten till barn under ett år. Det tidigare rådet att introducera gluten senast vid sex månaders ålder tas bort.

Nya studier visar att tidpunkten för när man introducerar gluten spelar mindre roll för risken att utveckla celiaki. Därför har Livsmedelsverket uppdaterat sina rekommendationer för introduktion av mat med gluten i. Det tidigare rådet om att introducera gluten senast vid sex månaders ålder tas alltså bort. Mat med gluten kan ges som något av de första smakportionerna, men man kan också vänta till senare.

– Det viktiga är att börja med små mängder gluten och att öka mängden långsamt. Som förälder kan man tänka att det är bra med smakportioner även när det gäller välling och gröt, som ofta innehåller gluten, så att man inte ger en hel vällingflaska från start, säger Ylva Sjögren Bolin, immunolog och nutritionist på Livsmedelsverket.

Enklare råd om introduktion av gluten till spädbarn - Livsmedelsverket

Bra mat för barn 0-5 år - handledning för barnhälsovården - Livsmedelsverket

Till toppen av sidan