Nytt i barnhälsovården

Årets dietist - teamet bakom Matkassen i VGR

Dietisterna Julia Backlund och Tina Dahlberg, verksamma i Central barnhälsovård i Västra Götalandsregionen, fick ta emot priset för "Årets dietist" vid Dietisternas riksförbunds årsmöte 2021.

Julia Backlund och Tina Dahlberg, båda verksamma vid Centrala Barnhälsovårdsenheterna inom Västra Götalandsregionen, har fått utmärkelsen "Årets dietist" för sitt arbete med konceptet "Matkassen – bra mat för dig och familjen".

Dietisterna Julia Backlund och Tina Dahlberg fick utmärkelsen för sitt arbete med Matkassen, en metod för att inspirera och stötta familjer att laga mat som är bra för både hälsan och klimatet. Och inte nog med det – maten är dessutom snabblagad och prisvärd.

I konceptet ingår temarecept, veckomenyer och inköpslistor för familjer. Allt är pedagogiskt upplagt med enkla och snabba recept baserade på Nordiska Näringsrekommendationer. I konceptet ingår också matkasse-event på familjecentraler. Dietisten Julia Backlund menar att arbetet med Matkassen öppnar upp för dialog med familjerna och att det är ett bra sätt att främja hälsosamma matvanor.

- Dietistens breda kompetens inom näring, hälsa och hållbarhet gör att vi kan omvandla råd och rekommendationer till bra mat på tallriken så att det passar olika personers förutsättningar och behov, menar Julia Backlund.

Kollegan Tina Dahlberg menar att en satsning på hälsosamma matvanor tidigt i livet kan generera stora hälsovinster.

- Vid våra matkasse-event möter vi personal, föräldrar och barn. Vi håller temaföreläsningar, har provsmakning från recepten och svarar på frågor kring mat och barns ätande. Det bidrar till ett värdefullt kunskapsutbyte kring mat och näring, bättre folkhälsa och mer matglädje, säger Tina Dahlberg.

Matkassen har också fått ett flertal stipendier, och 2017 tilldelades de Närhälsans pris för årets förbättringsarbete i Västra Götalandsregionen.

För mer information, se Matkassen - bra mat för dig och familjen och Matkassen på Facebook

 

Till toppen av sidan