Mål med inskolning
Ett barn som blivit lämnat en eller flera gånger bär med sig minnen av separation och vågar kanske inte lita på att adoptivföräldrarna ska komma tillbaka när de försvinner ur sikte. Detta kan påverka barnets förmåga att känna tillit till andra vuxna. Även barn som är lite äldre kan behöva en särskilt trygg och god relation med en till två vuxna på förskolan för att känna sig trygga när föräldrarna gått (1, 2, 3).
Fram till förskolestart har barnet mest vistats i sin nya familj och byggt upp en tillit till sina närmaste. Förskollärare kan vara de första utanför familjen som regelbundet och längre stunder kommer att ta hand om barnet. Att lämna tryggheten i hemmet och börja förskolan är ofta ett stort steg. Målet med inskolningen är att barnet och förskollärarna ska skapa en så god kontakt att pedagogerna blir en bra ersättare när föräldrarna inte längre är med på förskolan. Allt för att barnet ska våga känna tillit och trygghet i sin nya omgivning (3).
Inskolningen bör anpassas till hur barnet reagerar på förändringen och kan ta lång tid. Det är viktigt att inte ha bråttom. Det bör vara en och samma förskollärare som tar hand om barnets inskolning och det bästa är att denna person även senare finns nära barnet. Ett hembesök av förskolläraren kan vara ett bra första steg i inskolningen där barnet får sin första kontakt på hemmaplan. Det optimala är om det är en liten grupp på förskolan då det blir färre vuxna och barn att vänja sig vid (1,2,3).
Rikshandboken i barnhälsovård vänder sig till professionen. Ange yrkestitel, arbetsplats samt din mejladress om du vill att vi ska kunna svara dig.
*Vi behandlar dina personuppgifter med stöd av den rättsliga grunden "intresseavvägning" (artikel 6.1 f) i GDPR.