Att tänka på vid kroppsundersökning av adoptivbarn

ADOPTION

Om vad du ska tänka på när du undersöker adopterade barn.

Tänder

En del barn har mycket dålig tandstatus. Många barn har på barnhemmet fått flytande och pure/mosad mat vilket gör att de inte haft möjlighet att träna på att tugga (3). Om föräldrar upplever att barnet sväljer maten hel eller har svårt att tugga är det bra att träna på lite tuggmotstånd genom att äta morot, knäckebröd, gurka, tuggummi (beroende på ålder) etc och försöka locka fram att tugga med kindtänderna. En del barn lägger mat i kinderna och stoppar munnen full med mat för att få i sig så mycket mat som möjligt innan den tar slut. Om man ser tecken på karies eller skador på tänderna ska barnet besöka tandläkare så fort som möjligt. Fråga föräldrar om de tycker barnet kan tugga bra och informera om att det är viktigt att börja borsta barnets tänder så fort som det är möjligt.

Kontakt med eller remiss till Tandhälsovården för tandhälsoinformation och tandhälsoundersökning.

Läs mer i Rikshandboken Tänder

Hud

Det är inte ovanligt med små hudskador på kroppen, små brännmärken eller sår som läkt med ärrbildning.

Många barn har en torr hud och behöver daglig insmörjning med mjukgörande kräm. En del barn har eller har haft skabb som lämnat ärr och rivsår på huden. Även löss förekommer och det är viktigt att föräldrar är uppmärksamma på sådant, behandling är nödvändig vid upptäckt (9) .

Sårläkning hos färgade barn ger ofta pigmentförändringar särskilt om såret varit infekterat. Det kan bli ljusare hud som försvinner efter ett tag, eller mörkare hud som sitter i en längre tid, ibland flera år.

Mongolfläckar

De flesta mörkhyade barn har en eller flera s.k. mongolfläckar vid ryggslutet. De är mörkblå till färgen och kan vara stora eller endast en liten fläck över korsbenet. Fläckarna kan även synas vid handleder, vrister, bröstrygg, axlar och armar. Detta är helt normalt och helt ofarligt! Fläckarna kan likna blåmärken och ha en placering som felaktigt ger misstankar om misshandel. Vanligtvis bleknar märkena redan under de första åren och har försvunnit helt eller delvis vid 6-7 års ålder. I puberteten är fläckarna nästan alltid borta men det finns personer som har kvar sina mongolfläckar upp i vuxen ålder, även om de är väldigt bleka då.

Se bild i Rikshandboken Utslag och prickar - hos nyfödda.

Behåring - hirsutism

Ökad kroppsbehåring (hirsutism) är vanligtvis mest uttalad eller tydlig på rygg och axlar. Detta kan förekomma normalt på mörkhyade barn och föranleder ingen åtgärd.

Om besvärande behåring t.ex. i ansikte eller mellan symfys och navel bör barnet komma till barnläkare för bedömning.

Tillväxt

Den svenska tillväxtkurvan kan användas även för adoptivbarnen. Vid ankomsten ligger nyadopterade barn vanligtvis 1-2 SD under medelvärde för längd och vikt i den svenska tillväxtkurvan. Föräldrarna kan vara oroliga över att barnet är litet jämfört med jämnåriga. Oftast kommer en mycket god återhämtning. Halva återhämtningen i vikt tar vanligtvis c:a 6 månader och i längd c:a 1½ år. En fullständig återhämtning av tillväxten brukar kunna ske inom 3 år. Om utebliven återhämtning av tillväxten bör barnet bedömas av barnläkare.

Läs mer i Rikshandboken: Bedömning av barns tillväxt och  Tillväxtdiagram och BMI.

Tidig pubertet

Ett specifikt problem för en del adoptivbarn är risken att komma i för tidig pubertet. Många barn som bott på institution får en återhämtning av tillväxten under de närmaste 2-3 åren sedan de bytt miljö. Barn som har haft en mycket snabb tillväxt kan komma i för tidig pubertet, barn som varit undernärda under en längre tid är särskilt i riskzonen. En mycket tidig pubertet innebär ofta kortare slutlängd (9,13).

  • Flickor som inte fyllt 8 år med svullnad av bröstkörtlar och/eller pubesbehåring ska remitteras till barnläkare för bedömning av pubertetsutveckling och ev. utredning av barnendokrinolog.
  • Flickor mellan 8 och 9 år ska också remitteras om de utvecklar bröstsvullnad och är mindre än 130 cm, då de riskerar kort slutlängd.

För tidig pubertet är ovanligare hos adopterade pojkar än hos flickor.

  • Pojkar ska remitteras till barnläkare för bedömning av pubertetsutveckling och utredning av barnendokrinolog, om de får pubesbehåring och testiklarna växt till 4 ml
  • Behandling finns för alltför tidig pubertet och det är viktigt att den sätts in tidigt! Det är för sent att behandla en flicka som redan fått mens. Behandling för att uppskjuta puberteten ges i första hand av psykologiska skäl, men vissa blir också längre med behandling (9).

Referenser

Referenser - Adoption

Till toppen av sidan