Barn i bil

I TRAFIKEN

Antalet barn som har skadats eller avlidit efter en trafikolycka har minskat stadigt de sista decennierna. Rekommendationen i Sverige är att barnet åker bakåtvänt i bilar och andra vägfordon upp till ungefär fyra års ålder.

Antalet barn som har skadats eller avlidit efter en trafikolycka har minskat stadigt de sista decennierna visar Socialstyrelsens rapport 2015 (1). Ungefär hälften av de barn som avlidit på grund av olycksfall har  förolyckats i samband med en fordonsolycka.

I Sverige är det lag på att alla i bilen eller lastbilen ska använda bilbälte under färd. För barn under 135 cm finns dessutom krav på särskilda skyddsanordningar; babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/kudde.

En häftig inbromsning eller krock i 40 km/h räcker för att ett barn ska skadas under bilfärd. När barn skadas eller dör i bilrelaterade olyckor beror det oftast på att bilbälte eller bilbarnstol inte använts på rätt sätt (2).

Små barns huvud är tunga i förhållande till kroppen och nacken är bräcklig. Vid en krock kastas huvudet först framåt och sedan bakåt med en våldsam kraft. Om barnet åker i framåtvända barnstolar är det fem gånger högre risk att barnet dödas eller skadas svårt.

Rekommendationen i Sverige är därför att barnet åker bakåtvänt i bilar och andra vägfordon upp till ungefär fyra års ålder (2).

i-Size - ny certifiering av bilbarnstolar
Bilbarnskydd och bilbarnstolar ska vara i-Size-certifierade eller E-godkända och gärna även plus-testade. i-Size innebär att bilbarnstolarna baseras på barnets längd med en ungefärlig ålder.

Hjälpmedel i samtalen

Informationsmaterial och pedagogiskt stöd att beställa, skriva ut, visa och diskutera vid enskilda hälsobesök och/eller i föräldrastödsgrupp:

 

Till toppen av sidan