Föräldraskapsstöd i grupp

Tema: Mat

Föräldrar har ofta frågor om mat. I detta tema får föräldrarna reflektera över betydelsen av lyhördhet och samspel med barnet för att främja goda matvanor.

Matintroduktion

Tidpunkten för matintroduktion och tillvänjning varierar från barn till barn. Barnets aptit, utveckling och intresse är vägledande vid matintroduktionen. Barnet visar när det är moget. Barnets temperament kan spela roll, vissa barn älskar det nya, medan andra är ytterst skeptiska. Vissa går från att äta en tesked mat till en deciliter på några dagar, medan det för andra tar flera månader.

Lyhördhet för barnets signaler i matsituationen

Lyhördhet för barnets signaler i matsituationen kan bidra till att barnet får en sund inställning till mat och ätande. Krångel med maten kan väcka stress och oro hos föräldrar. Som förälder är det viktigt att vara lyhörd för när barnet är lagom hungrigt och tillräckligt pigg för att äta, och när hen är mätt, nöjd eller inte längre intresserad. Föräldrarnas egna matvanor och förhållande till mat samt stunden runt matbordet har betydelse för barnets etablering av matvanor.

Till toppen av sidan