Hud

Bedömning av hud, utslag och prickar hos barn

Vanliga hudutslag- och förändringar som är viktiga att känna igen hos barn. Om du är osäker på om hudåkomman är behandlingsbar, remittera så att barnet kan få hjälp med rätt diagnos och behandling.

Rodnad syns olika tydligt

Rodnad syns olika tydligt, beroende på pigmenteringen. På ljus hud syns sådant som eksem och rosfeber (erysipelas) tydligt, som rosa eller ljust röda fläckar. På mörk hud kan dessa hudsjukdomar vara svårare att se. Vanliga virusexantem behöver inte synas alls på mörk hud.

Utslag och hudsjukdomar kan se olika ut på olika hudfärg

En del hudsjukdomar kan ha olika utseende och olika utbredning beroende på hudens färg. Hos barn med mörk hud kan eksem finnas på armbågar och knänas framsidor och eksemet har där ofta ett papulöst utseende med rikligt med knottror. Hos barn med ljus hud är eksemen i stället oftast lokaliserade i hudvecken.

Vissa hudförändringar är vanligare i mörk hud

Vissa hudförändringar är vanligare i mörk hud, till exempel mongolfläckar och café au lait-fläckar. Hos nyfödda barn med mörk hud ses ibland små blåsor och pustler som efterlämnar hyperpigmenterade områden i form av så kallade fräknar. Dessa kan vara enstaka eller finnas över stora delar av huden. Tillståndet som är övergående och godartat kallas transient neonatal pustular melanosis.

Ärr och resttillstånd

Förändringar som uppstår efter läkning av huden kan se ut på olika sätt.

  • Postinflammatorisk hypopigmentering är ljusa fläckar som uppstår lokalt efter inflammation i huden. Dessa är övergående.
  • Ärr försvinner ofta med tiden. Men så kallade keloider, överdriven ärrbildning, kan uppstå. Detta är vanligare på mörk hud.
  • I mörk hud kan inflammation och ärrläkning, till exempel efter blöjdermatit eller vattkoppor ge hyperpigmenteringar. Dessa kan finnas kvar många år. 

Bildguide

På 1177.se finns en bildguiden med exempel på vanliga utslag, prickar och födelsemärken. 1177 - Utslag och hudförändringar hos barn – bildguide.

Källhänvisning

  • Paller, A. S., Aj, M., & Mancini, A. J.. Hurwitz's Clinical Pediatric Dermatology. 5th edition. 2016.
Till toppen av sidan