Mollusker
HUDMollusker självläker utan ärrbildning. Det kan ta allt från några månader till två år. Efter genomgången infektion kan man inte bli smittad igen.

Definition
Molluscum contagiosum är ett poxvirus som orsakar en infektion i huden med hudfärgade, navlade papler. De självläker men det kan ta år.
Vanligt hos barn i alla åldrar men är ovanligt före ett års ålder. Mollusker kan även finnas hos vuxna. Smittar genom direktkontakt hud mot hud.
Symtom
Spridda navlade hudknottror (papler) som kan sitta var som helst på kroppen, dock inte i hand-och fotsulor. Kan klia, särskilt då det ibland bildas ett eksem i området runt molluskerna. Molluskerna självläker utan ärrbildning. Det kan ta upptill 0,5-2 år innan de försvinner. Efter genomgången infektion har man utvecklat immunitet och kan inte bli smittad igen.
Bedömning på BVC
Information och råd om exspektans och självläkning.
Remiss till specialist
Remiss till hudspecialist eller barnläkare endast i undantagsfall. Vid osäkerhet kring diagnos eller vid tillkomst av svårbehandlat eksem.
Diagnos
Klinisk undersökning av huden.
Behandling
Självläker och kräver ingen behandling.
Behandling av mollusker på små barn rekommenderas inte. Behandlingen, i form av frysning eller bortskrapning med skarp slev, kan vara smärtsam och bör undvikas då det även finns risk för ärrbildning. Det finns idag ett receptfritt läkemedel som innehåller 5 % KOH (kaliumhydroxid), det finns inga säkra data som tyder på att denna behandling har bättre effekt än placebo.
Eksemet runt mollusker kan behandlas med svag till medelstark kortisonkräm, Mildison eller Locoid, och mjukgörande för att minska rivningstendensen och därmed minska risken för spridning av molluskerna.