Hud

Nässelutslag (urtikaria)

Om symtom och åtgärder vid nässelutslag. Nässelutslag är en intensivt kliande hudsjukdom som beror på att den klådframkallande substansen histamin frisätts i huden.

Definition

Nässelutslag (urtikaria) är en intensivt kliande hudsjukdom som beror på att den klådframkallande substansen histamin frisätts i huden. Nässelutslag är vanligt hos barn i alla åldrar.

Symtom


Det typiska utslaget är

  • Olika stora fläckar, mellan en och ett par centimeter i diameter.
  • Ljusröda eller vita utslag.
  • Upphöjda och med omgivande rodnad.
  • Intensivt och brännande.

Ett alldeles typiskt tecken är att den individuella fläcken försvinner efter högst 24 timmar och ersätts av nya på andra ställen. Utslagen brukar sitta både på bålen och på armar och ben. I regel klingar besvären av efter 1-3 dygn upp till 1-2 veckor.

Ibland är nässelutslagen kombinerade med svullna läppar och svullna ögonlock. Detta kallas Quinckes ödem och innebär att histamin frisläppts också litet djupare ned i den luckra ansiktshuden.

Inte sällan kommer nässelutslag omedelbart efter en infektion. Kanske kan infektionen i sig utlösa nässelutslagen, eller så har kroppen blivit mera benägen att reagera mot andra ämnen efter infektionen.

Åtgärder


Vid urtikaria på mottagningen efter vaccination: Följ riktlinjer för akutbehandling.

Råd om behandling med antihistamin och avsvalkning (kylbalsam) kan ges till barn som i övrigt är opåverkade.

Till läkare


Vid besvärlig klåda svullnad kring ögonen, i ansiktet, andningssvårigheter, feber, kallsvettighet eller allmänpåverkan ska barnet akut bedömas av läkare för ställningstagande till behandling med adrenalin, kortison och antihistamin.

Utredning av urtikaria hos barn visar sällan någon orsak. Därför blir utredning hos barn oftast aktuell först efter flera recidiv eller så kallad kronisk urtikaria som håller på mer än 6 månader.

Till toppen av sidan