Seborroiskt eksem

TORR HUD OCH EKSEM

Om åtgärder, symtom och utseende när barn har seborroiskt eksem. Det är vanligast under det första levnadsåret.

Seborroiskt eksem, eller mjälleksem, är ett lindrigt eksem som brukar komma vid någon till några månaders ålder. När eksemet sitter i hårbottnen kallas det för skorv, arp eller gnejs allt beroende på var i landet man bor.

Seborroiskt eksem är vanligast under det första levnadsåret.

Svenska studier visar att spädbarn med skorv, mjölkskorv, har en övergående omognad i ett av enzymsystemen i omsättningen av fettsyror. Omognaden leder till att barnet har brist på fettsyran gammalinolensyra (GLA) som är viktig för hudens funktion som skyddsbarriär.

Hos barn med seborroiskt eksem har man också hittat en hudsvamp (Pityrosporum) som det är normalt att ha, men som finns i större mängder hos personer med seborroiskt eksem. Svampen har troligen betydelse för man ska få seborroiskt eksem. Den trivs i de hudområden som producerar mest hudfett (hårbottnen, ansiktet och övre delen av bålen), vilket sammanfaller med de hudområden som brukar drabbas av eksemet.

Utseende och symtom

Hos spädbarn yttrar det sig som gulvita, fetaktiga fjäll i hårbottnen. Om de inte behandlas kan de utveckla sig till ganska tjocka sammanhängande, skorpliknande, gulvita beläggningar. De kan sprida sig ner i pannan och i ögonbrynen. Det kan finnas liknande förändringar även bakom öronen och i andra hudveck, som armhålor och ljumskar. Där kan huden bli kraftigt röd.

Under blöjan kan huden bli röd och fjälla. I motsats till blöjeksem blir huden i vecken också irriterad och röd. Det kan också sprida sig till kroppen, och då som fläckvisa, rodnande, eller mer sammanhängande och något fjällande förändringar.

Seborroiskt eksem kan ge lindrig klåda men ofta ingen klåda alls, till skillnad från atopiskt eksem.

Åtgärder

Seborroiskt eksem (skorv) i hårbottnen kan avhjälpas med uppmjukande preparat med tillsats av salicylsyra, till exempel salicylsyrevaselin eller salicylsyreolja. Det finns receptfritt på apoteket. Man smörjer in hårbottnen på kvällen, tvättar håret med milt hårschampo på morgonen och kammar bort fjällen med en tät kam. Detta får upprepas flera gånger. På Apoteket finns receptfri kräm mot skorv, Borago eller Dermicin, som kan provas.

Seborroiskt eksem under blöjan och på kroppen behandlas med svag kortisonsalva eller kräm, gärna med tillsats av svampmedel (receptfritt på apotek), Daktacort eller Cortimyk.

Till toppen av sidan