Utslag och prickar - hos nyfödda

PRICKGUIDE

Ibland kan det vara svårt att direkt ställa diagnos, säga vilken orsaken är och ge rätt behandling när barn får utslag och prickar på huden. Utslag av samma orsak kan se olika ut på olika barn och vid olika tillfällen.

Alla barn får någon gång utslag och prickar på huden, ibland kan det vara svårt att direkt ställa diagnos, säga vilken orsaken är och ge rätt behandling. Utslag av samma orsak kan se olika ut på olika barn och vid olika tillfällen. Det gäller framför allt utslag vid virusinfektioner.

Spädbarn med storkbett. Bild.
Spädbarn med storkbett. Bild.

Storkbett syns som ljusröda kilformiga eller oregelbundna fläckar i pannan, på ögonlocken och i nacken på barnet. Det är en ansamling av ytliga blodkärl som är helt ofarligt. De försvinner av sig själv. Oftast försvinner de i pannan och på ögonlocken inom ca ett år och i nacken kan de finnas kvar några år. Hos enstaka barn och vuxna kan man se rester då de rodnar.

Spädbarn med toxiskt utslag. Bild.
Spädbarn med toxiskt utslag. Bild.

Toxiskt utslag hos nyfödda. Oregelbundna, 1-2 mm stora rodnade utslag med omgivande erythem spridda framför allt på bålen och ibland armar, ben och ansikte. Ger inga speciella symtom. Försvinner utan behandling efter några dagar.

Spädbarn med mongolfläck. Bild.
Spädbarn med mongolfläck. Bild.

Mongolfläck. Hos nyfödda barn med mörkare hudfärg finns oftast metallblåskimrande pigmentfläckar på huden i korsryggen och på skinkorna. Detta är helt normalt. Förändringen minskar efterhand som barnet blir äldre.

Till toppen av sidan