Utslag och prickar - infektioner

PRICKGUIDE

Om olika utslag och prickar, som beror på infektioner, hos barn.

Utslag bältros. Bild.
Utslag bältros. Bild.

Bältros. Blåsor på röd botten som sitter i grupper inom ett halvsidigt, avgränsat hudområde.

Utslag femte sjukan. Bild.
Utslag femte sjukan. Bild.

Femte sjukan (erythema infectusom). Småfläckigt eller nätformigt utslag på kroppen. Utslaget börjar oftast i ansiktet som en rodnad på kinderna. Innan allmänna vaccinationer infördes, fick nästan alla barn sex pricksjukdomar. Förr i tiden numrerades dessa barnsjukdomar och femte sjukan var den femte i ordningen. Den första var scharlakansfeber, den andra mässling och den tredje röda hund. Den fjärde barnsjukdomen var troligen en feltolkning av mildare former av scharlakansfeber eller röda hund. Tredagarsfeber var den sjätte barnsjukdomen.

 

Utslag höstblåsor. Bild.
Utslag höstblåsor. Bild.

Höstblåsor. Rött utslag och blåsor på handflator och fotsulor.

 

 

Mollusker. Bild.
Mollusker. Bild.

Mollusker. Upphöjda, kupolformade, hudfärgade utslag som är två till fyra millimeter stora. De har oftast en liten grop i centrum.

 

Utslag mässling. Bild.
Utslag mässling. Bild.

Mässling (morbilli). Utslagen börjar som prickar som snabbt växer ihop till 1-2 cm ljusröda fläckar bakom öronen för att sedan sprida sig i resten av ansiktet och vidare över kroppen.
Klicka på bilden för en förstoring av utslaget!

 

Utslag röda hund. Bild.
Utslag röda hund. Bild.

Röda hund (rubella). Blekrött, småfläckigt utslag som börjar i ansiktet och sprider sig till kroppen.

 

Utslag scharlakansfeber. Bild.
Utslag scharlakansfeber. Bild.

Scharlakansfeber (scarlatina) Röda, punktformiga, lätt upphöjda utslag, som är tydligast i armvecken, knävecken och ljumskarna. Huden känns som fint sandpapper.

 

 

Svampinfektion i huden (revorm eller tinea). Rodnad, fjällande, ringformad fläck. Till en början är fläcken röd och fjällande utan läkt hud i centrum men efterhand blir huden normal i centrum och hudförändringen större och ringformad.

 

Svinkoppor armhåla. Bild.
Svinkoppor armhåla. Bild.

Svinkoppor (impetigo). Sårskorpa som är kladdig och blir gulfärgad. Runt om kommer nya blåsor och det kan bli en grupp om 5-10 liknande förändringar nära varandra.

 

 

Utslag tredagarsfeber. Bild.
Utslag tredagarsfeber. Bild.

Tredagarsfeber. Ett rött småfläckigt utslag (2-3 mm stora) på magen och ryggen oftast korsryggen, som kommer då barnet blivit feberfritt efter 3-4 dagars hög feber. Utslaget kan sprida sig till halsen, överarmarna och låren. Det bleknar av efter någon dag och är oftast borta efter 2-3 dagar.

Utslag vattenkoppor. Bild.
Utslag vattenkoppor. Bild.

Vattkoppor (varicella). Upphöjda utslag med blåsa på toppen och röd zon runt om.

Till toppen av sidan