Utskrivet 2018-12-11

Till navigering

Arbetsbeskrivning för dietist inom Centrala Barnhälsovården

[Målen för yrkesföreningarna]

Centrala barnhälsovårdsteamets uppgift

  • Barnhälsovården ska erbjuda alla barn i förskoleåldern en förebyggande hälsovård.
  • All BVC-personal ska ha tillgång till ett centralt Barnhälsovårdsteam (CBHV-team).
  • CBHV-teamet har en rådgivande funktion med ansvar för metodutveckling, utvecklings- och utbildningsinsatser, verksamhetsuppföljning, kvalitetssäkring samt att ge konsultationsstöd till BVC-personalen.
  • CBHV-teamet ansvarar också för att, i enlighet med nationella program, författningar och handlingsplaner, utarbeta riktlinjer och/eller kravspecifikationer för verksamheten på BVC.
  • CBHV-teamet utgör också en länk mellan landsting och kommunens hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser för förskolebarn.

Dietistens kompetens

CBHV-teamets arbete präglas av samverkan, där alla yrkeskategoriers kompetens tillförs teamet. Dietisten i CBHV-teamet besitter spetskompetens inom nutrition och specifikt den pediatriska nutritionen. Dietisten har den kompetens som krävs för att anpassa generella näringsrekommendationer/kostråd till individ/grupp samt att ge kostbehandling vid olika kostrelaterade sjukdomstillstånd. Dietisten tar hänsyn till fysiologiska, sociala, psykologiska och kulturella faktorer som påverkar förutsättningarna för ett optimalt energi- och näringsintag.

Dietistens uppdrag I CBHV-teamet är:

  • Att i nära samverkan med övriga yrkesgrupper i CBHV-teamet verka för att optimera det hälsofrämjande och förebyggande arbetet inom barnhälsovården.
  • Att tillföra CBHV-teamet förstärkt nutritionskompetens i teamets uppgift och funktion, enligt ovan.
  • Att verka för att nutritionsarbetet inom barnhälsovården bedrivs utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet i enlighet med nationella program, författningar och handlingsplaner (t.ex. WHO*, NNR*, ESPGHAN*, EFSA*, SLV*).
  • Att representera CBHV-teamet i regionala och nationella nätverk, vid möten och remissrundor inom nutritionsområden som berör barnhälsovården.
  • Att verka för att nationella och regionala mål, riktlinjer samt nya forskningsrön gällande nutrition förs ut och implementeras på regional och lokal nivå.
  • Att i samverkan med CBHV-teamet tillhandahålla BVC-personal utbildning inom nutritionsområdet.
  • Dietisten har en rådgivande och stödjande funktion för all BVC-personal. Både i det generella och det riktade nutritionsarbetet samt i föräldrastödet på BVC, individuellt och i grupp.
  • Att tillhandahålla och bistå med aktuell information och material gällande nutrition riktat mot BVC.

Dietistens behörighet:

Legitimerad dietist 180/240 hp, (kandidat/magisterexamen)

Revideringen fastställd i september 2015

Arbetsbeskrivning för dietist inom Centrala Barnhälsovården

 

Förkortningar
*WHO - World Health Organisation ,*NNR – Nordiska näringsrekommendationer, *ESPGHAN - The European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition, *EFSA – European Food Safety Authority, *SLV – Svenska Livsmedelsverket

Revideringsdatum:
2015-09-30
Manusförfattare:

Dietisternas Riksförbund, Referensgruppen i pediatrik - Arbetsgrupp Barnhälsovård, www.DRF.NU