Rikshandboken i barnhälsovård - för dig som arbetar i barnhälsovården
Startsida för Rikshandboken i barnhälsovård
Viktigt för barnhälsovården
Här hittar du senaste nytt inom barnhälsovården.
Forskning, rapporter och projekt som rör barnhälsovården.
Här kan du prenumerera på Rikshandbokens nyhetsbrev som kommer till din e-post cirka fyra gånger per år.
1177 för vårdpersonal samlar information och nationella kunskapsstöd från Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård. Webbplatsen erbjuder också direktlänkar till andra värdefulla kunskapsstöd.
Observation, utförande, bedömning av moment, avvikelser och åtgärder vid åldrarna för hälsobesöken.
Somatiska undersökningar som ingår i barnhälsovårdsprogrammet: syn, hörsel, mun- och svalg, hjärta och lungor, höftleder, skalle, buk och testiklar.
Metodik och material för uppföljning av barnets psykomotoriska utveckling i olika åldrar och bedömning av vidare insatser.
Hur man mäter och väger barn på bvc, tillväxtkurvor, BMI-uträkningar, definitioner av och åtgärder för under- och övervikt.
Information från Nationella arbetsgruppen för barnhälsovård med anledning av de familjer från Ukraina som kommer till Sverige.
Rikshandboken har 21 validerade EPDS-formulär som man kan ladda ner och skriva ut. Här finns också formulär för kodning av svaren.
Om den språkliga undersökningen vid de olika åldrarna och när man ska konsultera och remittera vidare.
Genvägar
Det nationella barnhälsovårdsprogrammets innehåll, mål, syfte och bakgrund.
Vaccinationsschema med ålder, dos och intervall. Påskyndat schema, vilka vacciner som kan ges samtidigt och riktad vaccination till riskgrupper.
Formulär på svenska och andra språk för screening av depression hos nyblivna föräldrar.
Om tillväxtkurvor, tillväxtreferenser, tillväxtstatistik, normalfördelning, BMI-begreppet samt korrigering för prematuritet och medelföräldralängd.
Om den språkliga undersökningen vid de olika nyckelåldrarna och när man ska konsultera och remittera vidare.
Hur man undersöker barnets huvud och nackfunktion på BVC. Normalvariation och avvikelser.
Symtom och orsaker till andningsbesvär hos barn och normal andningsfrekvens i olika åldrar.
Hur man kan informera om bröstmjölksersättning (BME), näringsinnehåll, benämningar på bröstmjölksersättningar och tillskottsnäring. Hur mycket ersättning ett barn behöver, och ordlista över vanliga begrepp.
Feber är en del av kroppens försvar mot infektioner. Barn får lätt feber framför allt vid virusinfektioner. Feber definieras som kroppstemperatur ≥ 38,0 °C.
Symtom, diagnos, behandling och bedömning av allergi och icke-allergisk överkänslighet mot mjölkprotein (komjölksprotein) inom barnhälsovården.
Om när barnet får och tappar sina första mjölktänder.
Om barns sömn, hur man kan samtala med föräldrar, förebyggande insatser och råd vid sömnproblem.
Det är barnhälsovårdens uppgift att förmedla kunskap om barns behov, kommunikation och sätt att uttrycka sig utifrån de enskilda föräldrarnas berättelser och tankar. Många föräldrar kan behöva stöd i att förstå barnets vilja och behov under den första tiden.
Ett åldersadekvat och varierat intag av mat och dryck främjar barnets tarmfunktion. En hälsosam kosthållning ses till viss del kunna förbygga uppkomsten av en trög mage och bör ingå som ett komplement till läkemedelsbehandling vid funktionell förstoppning.
Tidpunkt för matintroduktion, smakportioner, olika smaker och livsmedel, träna på att äta samt förslag på måltider under barnets första år.
Om barns självständighetsutveckling och stöd till föräldrar.