• Du har valt: Sörmland

Hur kan 1177 för vårdpersonal underlätta ditt arbete?

Syftet med enkäten är att identifiera vilka funktioner och kunskapsstöd som ska finnas på den nya plattformen 1177 för vårdpersonal. Enkäten tar ett par minuter att fylla i och dina svar är anonyma. Enkäten finns tillgänglig till och med 2024-08-31.

Till enkäten
Torr hud och eksem - översikt

Torr hud

Vid enbart torr hud behöver barnet inte någon läkarkontakt. Sjuksköterskan kan ge råd om mjukgörande krämer och regelbunden smörjning.

Definition

Huden består av tre lager, epidermis, dermis och subcutis. Det översta lagret i epidermis består av hornlagret. Hornlagret är uppbyggt som en tegelvägg av  hornceller och intracellullära fetter.  Hudcellerna binds sedan samman av urinämne, mjölksyra och aminosyror. Hos personer med torr hud finns det mindre av dessa fuktbindande ämnen i hornlagret vilket leder till  en ökad avdunstning av vatten.

Yttre faktorer exempelvis luftfuktighet påverkar också vattenhalten i hornlagret. På vintern är luftfuktigheten lägre vilket kan ge torr hud (1). Torr hud kan även vara ärftligt.

Symtom

Huden är raspig, narig, stram och ibland syns vitaktig fjällning.

Bedömning på BVC

Vid enbart torr hud behöver barnet inte någon läkarkontakt, Sjuksköterskan kan ge råd om mjukgörande krämer och regelbunden smörjning, se behandling.

Remiss till barnläkare

Skicka remiss:

  • Vid rodnad, kraftig fjällning och/eller vid besvärande klåda som inte blir bra genom daglig smörjning med mjukgörande behandling.
  • Vid misstanke om Ichtyos. Ichtyos är en ovanlig ärftlig hudsjukdom som ger uttalat torr hud och daglig behandling med mjukgörande brukar inte hjälpa för att göra huden mjuk.

Diagnos

Torr hud är ingen sjukdom. Bedömning utförs genom att titta och känna på huden.

Behandling

Mjukgörande kräm eller lotion

Regelbunden smörjning med mjukgörande kräm alternativt lotion. En mjukgörande kräm är fetare än en lotion. Mjukgörande kräm kan även innehålla tillsatser av vattenbindande ämnen såsom karbamid, propylenglykol och glycerol.

Vid val av mjukgörande kräm är det viktigast att ta hänsyn till hur torr barnets hud är samt upplevelsen av eventuell sveda vid insmörjning.  Ta också hänsyn till årstid och vad barnet och föräldrarna föredrar.

Om barnet upplever att den mjukgörande krämen svider vid insmörjning, bör familjen pröva en annan kräm.

Barn med torr hud har en ökad risk för att få eksem. Daglig behandling med mjukgörande kräm är bra för barn med eksem eftersom det kan förlänga de eksemfria perioderna (4) .

Att tänka på när barnet badar eller duschar

Långvarig vattenkontakt och starka tvålar har en uttorkande effekt på huden (2, 3). För att så långt som möjligt undvika besvär av torr hud bör man informera föräldrarna om att det går bra att duscha eller bada barnet under kortare perioder och att då använda lagom varmt vatten och undvika tvål. Vid bad kan man använda en neutral badolja i vattnet. I stället för tvål är det en fördel att använda sig av en tvättkräm.
Direkt efter bad eller dusch bör man smörja in barnet med en mjukgörande kräm. Under dessa förutsättningar finns det inget som hindrar att barnet duschar eller badar flera gånger i veckan.

Uppföljning på BVC

Vid behov.

Referenser - Torr hud

Referenser - Torr hud

Regionala tillägg

Regionala tillägg

Till toppen av sidan