• Du har valt: Uppsala län

Pediatrik

Somatiska undersökningar som ingår i barnhälsovårdsprogrammet. Information om vanliga sjukdomar och besvär hos barn i åldrarna 0 till 5 år.

Innehåll

Allergier och intolerans

Samlingssida för innehåll om glutenintolerans, laktosintolerans och mjölkproteinallergi samt förebyggande råd angående allergier generellt.

Andning och luftvägar

Översiktssida för innehåll om andningssvårigheter, astma, falsk krupp, obstruktiv bronkit, övre luftvägsinfektion och andningsfrekvenser hos nyfödda.

Buk

Översiktssida för innehåll om buksmärtor, blod i avföringen, diarré, förstoppning, kräkningar, medellinjebråck, navelbråck, ljumsbråck, rektusdiastas och kolik.

Hjärta

Innehåll om blåsljud på hjärtat och hjärtklappning och extraslag hos barn. Rutiner för remittering till läkare.

PKU-prov

PKU-screening görs på alla nyfödda när barnet är minst 48 timmar gammalt. Blodprovet tas för att upptäcka medfödda metabola och endokrina sjukdomar.

Neurologi

Översiktssida för innehåll om barnets reflexer, tonus, sprittighet och skakighet och kramper. Rutiner för remittering till läkare.

Skelett och muskler

Översikt över innehåll om symtom och besvär från barns skelett och muskler, till exempel nyckelbensfraktur hos nyfödda, kobenthet, tågång, infothet och utfothet, symtom från ryggraden, hjulbenthet och smärtor i benen.

Ögon

Samlingssida för texter om olika slags ögonbesvär och ögonsjukdomar, till exempel svullna och kladdiga ögon, avvikande pupiller, neonatal konjunktivit, nystagmus och skelning.

Öra näsa hals

Översikt över innehåll om symtom och avvikelser i barns öra, näsa och hals, till exempel läpp-käk-gomspalt, kort tungband och stora lymfkörtlar.

Diabetes typ 1

Om symtom vid diabetes typ I och om hur sjukdomen ska följas upp.

Till toppen av sidan