• Du har valt: Sörmland

Hur kan 1177 för vårdpersonal underlätta ditt arbete?

Syftet med enkäten är att identifiera vilka funktioner och kunskapsstöd som ska finnas på den nya plattformen 1177 för vårdpersonal. Enkäten tar ett par minuter att fylla i och dina svar är anonyma. Enkäten finns tillgänglig till och med 2024-08-31.

Till enkäten
Hud - översikt

Mollusker

Mollusker är en vanlig virussjukdom i huden som självläker utan ärrbildning. Det kan ta allt från några månader till två år.

Definition

Molluscum contagiosum är ett poxvirus som orsakar en infektion i huden med hudfärgade, navlade papler som varierar i storlek, men vanligast 2–8 mm stora.

Vanligt hos barn i alla åldrar men är ovanligt före ett års ålder. Mollusker kan även finnas hos vuxna. Smittar genom direktkontakt hud mot hud.

Bild på ett barns arm med mollusker.
Mollusker

Symtom

Spridda navlade hudknottror (papler) som kan sitta var som helst på kroppen, dock inte i hand-och fotsulor. Ger oftast inga besvär men kan klia, särskilt då det ibland bildas ett eksem i området runt molluskerna. Molluskerna självläker utan ärrbildning. Innan molluskerna försvinner, ramlar bort, är det vanligt att de svullnar, bli röda och ibland såriga. Det kan ta upptill 0,5–2 år innan de försvinner.

Efter genomgången infektion har man utvecklat immunitet och man kan inte bli smittad igen. Barn med mollusker kan gå som vanligt till förskola eller skola samt delta i idrottsaktiviteter.

Bedömning på BVC

Information och råd om exspektans och självläkning.   

Remiss till specialist

Remiss till hudspecialist eller barnläkare endast i undantagsfall. Vid osäkerhet kring diagnos eller vid tillkomst av svårbehandlat eksem.

Diagnos

Klinisk undersökning av huden.    

Behandling   

Självläker och kräver ingen behandling.

Behandling av mollusker på små barn rekommenderas inte. Behandlingen, i form av frysning eller bortskrapning med skarp slev, kan vara smärtsam och bör undvikas då det även finns risk för ärrbildning. Det finns idag ett receptfritt läkemedel som innehåller 5 % KOH (kaliumhydroxid), det finns inga säkra data som tyder på att denna behandling har bättre effekt än placebo eller självläkning.

Eksemet runt mollusker kan behandlas med svag till medelstark kortisonkräm, som till exempel Mildison eller Locoid, samt mjukgörande kräm för att minska rivningstendensen och därmed minska risken för spridning av molluskerna.

Till toppen av sidan