Här kan du välja från vilken region du vill se regionala tillägg. Den enskilda regionen ansvarar för innehållet i tilläggen som du hittar längst ner på sidorna.
Livsmedelsverket har uppdaterat rådet om introduktion av mat med gluten till barn under ett år. Det tidigare rådet att introducera gluten senast vid sex månaders ålder tas bort.
Uppdaterade nationella rekommendationer för barnhälsovården under covid-19-pandemin, december 2020.
Översikt för innehåll om hur man mäter och väger barn på bvc, tillväxtkurvor, BMI-uträkningar, definitioner av och åtgärder för under- och övervikt.
Metodik och material för uppföljning av barnets psykomotoriska utveckling i olika åldrar och bedömning av vidare insatser.
Om den språkliga undersökningen vid de olika åldrarna och när man ska konsultera och remittera vidare.
Somatiska undersökningar som ingår i barnhälsovårdsprogrammet: syn, hörsel, mun- och svalg, hjärta och lungor, höftleder, skalle, buk och testiklar.
Typisk språkutveckling för barn i åldern noll till fem år och hur du kan samtala med barnets föräldrar om barnets språkutveckling vid de olika åldrarna.
Här hittar du senaste nytt inom barnhälsovården.
Vetenskapliga artiklar, rapporter och avhandlingar som berör barnhälsovården.
Prenumerera på senaste nytt från Rikshandboken direkt i din inbox.
Konferenser, kongresser, seminarier, utbildningar med mera där barnhälsovården eller annan aktör inom barnprofessionen är arrangör eller medarrangör.
Det nationella barnhälsovårdsprogrammets innehåll, mål, syfte och bakgrund.
Vaccinationsschema med ålder, dos och intervall. Påskyndat schema, vilka vacciner som kan ges samtidigt och riktad vaccination till riskgrupper.
Om livsvillkor som är gynnsamma för barns utveckling och om faktorer som kan innebära risker för barns hälsa och utveckling.
Riktlinjer och praktiska anvisningar för screening med EPDS för depression hos nyblivna mammor.
Så här undersöker, förebygger och åtgärdar man skallasymmetri. Man kan urskilja två olika former av lägesbetingad skallasymmetri: sned respektive rak asymmetri.
Samlingssida för artiklar om barns motoriska förmågor 0-5 år. Beskrivningar av typisk motorisk utveckling och avvikande motoriskt utförande. Hur man kan undersöka den motoriska förmågan och upptäcka utvecklingsavvikelser.
Om kortvuxenhet, långvuxenhet, huvudomfång, bristande viktökning och riktlinjer för remittering vid avvikelser från tillväxtkurvan.
Om barns ätutveckling, olika typer av ätsvårigheter, riskfaktorer, förebyggande råd, föräldrasamtal vid behov och när man ska söka utökat stöd.
Feber är en del av kroppens försvar mot infektioner. Barn får lätt feber framför allt vid virusinfektioner. Feber definieras som kroppstemperatur ≥ 38,0 °C.
Symtom, diagnos, behandling och bedömning av allergi och icke-allergisk överkänslighet mot mjölkprotein inom barnhälsovården.
Om när barnet får och tappar sina första mjölktänder.
Om barns sömn, hur man kan samtala med föräldrar, förebyggande insatser och råd vid sömnproblem.
Det är barnhälsovårdens uppgift att förmedla kunskap om barns behov, kommunikation och sätt att uttrycka sig utifrån de enskilda föräldrarnas berättelser och tankar. Många föräldrar behöver stöd med detta under barnets första månader.
Hur man kan informera om bröstmjölksersättning, näringsinnehåll, benämningar på bröstmjölksersättningar och tillskottsnäring. Hur mycket ersättning ett barn behöver, och ordlista över vanliga begrepp.
Kostförändring kan hjälpa till att normalisera konsistensen på avföringen och underlätta för barnet att bajsa. Vid samtal med föräldrar finns det frågor som kan vara bra att ställa för att kunna ge rätt råd.
Tidpunkt för matintroduktion, smakportioner, olika smaker och livsmedel, träna på att äta och måltidsförslag under barnets första år.
Denna webbplats använder cookies för att ge alla besökare en ökad funktionalitet och service.