• Du har valt: Kronoberg
Pediatrik

Allergier och intolerans - översikt

Innehåll om glutenintolerans, laktosintolerans och mjölkproteinallergi samt förebyggande råd angående allergier generellt.

Innehåll

Visa innehåll som:
 • Allergiförebyggande råd

  Allergiska sjukdomar är i Sverige en av de vanligast förekommande sjukdomarna bland barn och unga. Här ges allmänna allergiförebyggande råd.

 • Celiaki - glutenintolerans

  Information om celiaki, symtom, diagnos, behandling, remittering och uppföljning.

 • Laktosintolerans

  Definition, förekomst och orsaker till laktosintolerans samt uppföljning på BVC.

 • Mjölkproteinallergi

  Symtom, diagnos, behandling och bedömning av allergi och icke-allergisk överkänslighet mot mjölkprotein (komjölksprotein) inom barnhälsovården.

Mer på Rikshandboken

Hälsosamtal och hälsovägledning om levnadsvanor

Innehåll i ett hälsosamtal och hur man kan samtala med familjen om levnadsvanor.

Hälsoeffekter av amning

Studier visar att amning ger hälsofördelar för både barnet och mamman på både kort och lång sikt. Bröstmjölken innehåller ämnen som stimulerar immunförsvaret hos barnet och minskar risken för infektioner.

Matintroduktion

Tidpunkt för matintroduktion, smakportioner, olika smaker och livsmedel, träna på att äta och måltidsförslag under barnets första år.

Kostråd vid trög mage

Ett åldersadekvat och varierat intag av mat och dryck främjar barnets tarmfunktion. En hälsosam kosthållning ses till viss del kunna förbygga uppkomsten av en trög mage och bör ingå som ett komplement till läkemedelsbehandling vid funktionell förstoppning.

Förstoppning

Förstoppningsbesvär är vanliga hos barn. Här beskrivs symtom, diagnos, differentialdiagnoser, behandling samt när barnet ska remitteras till läkare.

Buksmärtor

Ont i magen hos små barn kan ha många orsaker. Även om listan över sjukdomar är lång, så kan över nittio procent av all buksmärta förklaras av icke-organiska orsaker.

Diarré hos barn

Den vanligaste anledningen till diarré är som del i funktionell mag-tarmsjukdom, det vill säga att tarmen är frisk. Infektiösa diarrér är vanligt hos barn och är nästan alltid virusorsakad.

Till toppen av sidan