• Du har valt: Kronoberg
Barnsäkerhet - översikt

Att främja barnets säkerhet i lantbruksmiljön

Barn som växer upp i eller besöker en lantbruksmiljö har högre risk att råka ut för olyckor än barn i andra miljöer. Det är därför viktigt att lära ut ett säkerhetstänkande redan från tidig ålder.

Att växa upp på en gård

Att växa upp på en gård med lantbruk kan innebära påverkan på både skydds- och riskfaktorer när det gäller barnets hälsa och säkerhet. Till exempel har studier visat att barn som under sitt första levnadsår vistas i miljöer med djur i mindre grad får astma under barnaåren (1). Lantbruksmiljön kan vara stimulerande och spännande för barn. I en pilotstudie vid Statens Lantbruksuniversitet vittnade barn om att de tyckte det var roligt att leka på gården, hjälpa till med djuren och utföra andra sysslor i lantbruket, men de var samtidigt medvetna om att risker och faror fanns (2).

Lantbruksmiljön utgör både arbetsplats, bostad och lekplats för de barn och vuxna som bor där. Från tidig ålder följer många barn med sina föräldrar när de arbetar i lantbruket, vars miljö på många sätt anses vara farofylld för både barn och vuxna. I Sverige finns siffror som tyder på att det årligen skadas 400 barn lindrigt och 60 barn svårt med men för livet i lantbruksmiljön. Särskilt utsatta att råka ut för svåra skador är barn i förskoleåldern och tonårspojkar. Statistik visar också att det varje år omkommer två till tre barn till följd av olycka i lantbruk, oftast med traktor eller annan maskin inblandad i händelsen. Gårdsplanen och vägarna som omger gården kan många gånger vara små och trånga medan traktorer och andra maskiner är stora.

Tillfrågade föräldrar har många gånger själva vuxit upp i lantbruksmiljö och är medvetna om farorna, och vill därför gärna att barnen från tidig ålder ska lära sig säkerhetstänkande genom att vara med i arbetet på gården.

När barn skadas sker det ofta i leken. Då kompisar och syskon är med lockas ibland barnen som bor på lantgården att leka med saker, eller vara på platser, som de vet är förbjudna. Besökande barn som hälsar på för att leka med barnen som bor på lantgården är särskilt utsatta för att skada sig i lantbruksmiljön. Att områden på lantgården som anses farliga för barn, till exempel vägar, maskinhallar och djurstall, samtidigt är spännande platser och ofta ligger i nära anslutning till bostadshus, gör att även små barn som drivs av nyfikenhet och upptäckarlust kan hinna dit i ett obevakat ögonblick (3, 4, 5).

Tips på att främja säkerheten

Det finns olika sätt att främja säkerheten för barn i lantbruksmiljö. Här är punktlistor på sådant som är bra att informera föräldrar om.

Vid köp av traktor eller vistelse i traktor:

  • Ställ krav vid köp av ny traktor; extrasäte med bälte samt backkamera ska ingå.
  • Barn som åker med i traktorn ska sitta fastspänd på eget säte; små barn med bilbarnstol eller i babyskydd som står stabilt på stödben.
  • Om extrasäte saknas kan cykelsadel användas för mindre barn. Den ska monteras bakåtvänd med ryggen mot framrutan.
  • Det är viktigt att se till att barn inte kan komma åt reglage i traktorn.
  • Barn ska ha hörselskydd när de åker traktor.
  • Barn ska aldrig åka i skopan.
  • Traktorn ska stängas av när den lämnas.
  • Barn ska aldrig köra traktor eller andra maskiner.

Vid vistelse utomhus:

  • Det är viktigt att meddela varandra på gården när barn är ute och leker.
  • Det är bra att lära barn att ställa sig vid en särskild plats, till exempel vid en husvägg, när en traktor kör in på gårdsplanen om de vill prata med den som kör traktorn. Lär barn att de ska stå där och vinka om de vill fånga traktorförarens uppmärksamhet, och att invänta på signal från föraren innan de får gå fram.
  • Se till att barnen syns när de är ute och leker! Det är bra att sätta på dem reflexväst, och ha varningsvimplar eller flaggor på cyklar, trehjulingar och annat barn cyklar på.
  • Tänk på att skapa säkra platser för lek. Hägna in med staket, använd barnsäkra grindar och skapa tydliga regler som aldrig tummas på, och som även är kända av barnens kompisar.
  • Det är bra att prata med barn om vilka faror som finns. Vistelse vid farliga platser ska förbjudas och sådana platser ska hägnas in med stängsel och lås.
  • Tänk på att stapla rundbalar på ett säkert sätt, det är viktigt att inte ha fler än två ovanpå varandra.

Vid vistelse nära djur:

  • Det är viktigt att förbjuda barnen att vara i närheten av lösa djur och att aldrig lämna barn ensamma med djur.
  • Tänk på att använda CE-märkta skyddshjälmar och skyddsvästar vid hästridning. Använd också säkerhetsstigbyglar och klackar på ridstövlar eller ridskor (5).

Fler tips att ge föräldrar:

  • I samtal med föräldrar kan broschyren Barn på gården från Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) användas. Tipsa också om detta webbinarie.
  • För samtal om barnsäkerhet på lantgård kan föräldrar kontakta Säker arbetsmiljö; kostnadsfri rådgivning inom den gröna sektorn. 

 

Till toppen av sidan