• Du har valt: Värmland

Hur kan 1177 för vårdpersonal underlätta ditt arbete?

Syftet med enkäten är att identifiera vilka funktioner och kunskapsstöd som ska finnas på den nya plattformen 1177 för vårdpersonal. Enkäten tar ett par minuter att fylla i och dina svar är anonyma. Enkäten finns tillgänglig till och med 2024-09-30.

Till enkäten
Levnadsvanor - översikt

Goda vanor för en bättre munhälsa

Vanor som främjar en god munhälsa samt tips till föräldrar om tandborstning.

Allsidig kost och vatten som törstsläckare

För att barn ska växa och må bra behövs en allsidig kost. De flesta barn behöver tre huvudmål och två till tre mellanmål per dag. Det är viktigt att komma ihåg barns behov av mellanmål. Det finns annars risk för småätande som kan vara skadligt för tänderna.

Karies uppkommer om tänderna inte får vila

Varje gång man äter bryter bakterier på tänderna ned matens olika sockerarter till syror. Karies uppstår när emaljen löses upp av täta syraattacker. Saliven kan dock reparera skadan om tänderna får möjlighet att vila minst två timmar mellan gångerna man äter eller dricker något.

Vatten är den bästa törstsläckaren

När barnet är törstigt är vatten den bästa drycken, både på dagen och på natten. En god regel är att aldrig ge annat än välling, bröstmjölksersättning eller vatten i nappflaskan.

Läsk och söta drycker bara ibland

Vi dricker alltmer läsk och för en del barn håller den på att ersätta mjölk som måltidsdryck. Läsk innehåller socker och man har sett att barn som dricker läsk ofta har stor risk att utveckla karies. Dessutom innehåller läsk syra som kan ge frätskador på tänderna.

Söta drycker som saft, juice och läsk mellan målen är inte heller bra för tänderna.

Aldrig söt dryck i nappflaska eller som nattmål

Uppmärksamma föräldrar på att aldrig ge söt dryck i nappflaska och att inte vänja barnet vid att somna med nappflaska. Barn som somnar med nappflaska med någon typ av söt dryck löper stor risk att utveckla karies. Detta eftersom när man sover avtar salivflödet och salivens skyddande effekt minskar markant.

Att ge barn sötad dryck nattetid är i hög grad kariesframkallande. Svensk forskning visar att alla barn som fått sötad dryck nattetid vid ett eller två års ålder hade karies i sina tänder vid tre års ålder. Dessutom hade samtliga barn som utvecklade karies redan vid ett år, antingen fått saft, juice eller annat sött att dricka under natten [2].

Att bryta vanan att ge söt dryck nattetid kan vara svårt. Föräldrarna behöver därför stöd och uppmuntran såväl av tandvården som av barnhälsovården.

Godis och olika typer av snacks

Eftersom karies har ökat hos små barn rekommenderar WHO att barn under 2 år helt ska undvika socker [3]. En nyligen publicerad svensk studie visar att barn som fick sockerhaltiga produkter före 2 års ålder hade betydligt fler kariesangrepp vid 5 års ålder. [4].

Lördagsgodis

Det är alltså bra att hålla barnet borta från godis och sötsaker så länge det går. Sedan kan man ge godis en gång i veckan – lördagsgodis.

Socker finns dolt i mycket

Det finns mycket dolt socker i många matvaror till exempel söt yoghurt, söta frukostflingor, söta krämer, russin med mera. Söta och klibbiga produkter är sämst ur tandhälsosynpunkt.

Undvik småätande av exempelvis majskrokar

Man bör vara sparsam med produkter som uppmuntrar till småätande. Majskrokar innehåller inte något tillsatt socker, men mycket bearbetade kolhydrater som också kan ge syrabildning på tandytan och är därmed inte helt ofarlig ur kariessynpunkt. Förutom majskrokar finns det också många andra produkter som uppmuntrar till småätande, som chips, ostbågar, kakor och kex.    

Medicinering

Sjukdomar och medicinering hos barnet under det första levnadsåret kan påverka kariesförekomsten under förskoleåldern. Vissa mediciner som astmamedicin kan minska salivflödet och ge ökat behov av att dricka. Undvik söta drycker och ge istället vatten vid behov av extra dryck. Forskning har visat att barn med astma har ökad förekomst av karies [5]. Sjukdomen kan också leda till kariesframkallande vanor, till exempel söt dryck nattetid.

Läkemedel som tas genom inhalation

Läkemedel i inhalationer påverkar även munnen och kan öka risken för karies. Bra är att försöka få in en rutin att man alltid efter en inhalation sköljer munnen med vatten. Detta för att neutralisera pH och undvika svampinfektion.

Läkemedel kan innehålla sackaros

De flesta mediciner är i dag sockerfria, men det bör uppmärksammas att det fortfarande finns mixturer som innehåller sackaros. På Läkemedelsverkets hemsida kan man få veta mer om substansinformation

Barn med kronisk sjukdom eller funktionsnedsättning

Vissa barn med kronisk sjukdom eller funktionsnedsättning har ett ökat energibehov och ibland också problem att äta. Dessa barn kan tidigt behöva extra förebyggande behandling. Vid behov finns möjlighet till tidig kontakt med den specialiserade barntandvården ofta i samverkan med barnhabiliteringen och barnmedicin [6].

Tips till föräldrar om hur man borstar barnets tänder

Hjälp barnet att borsta tänderna till tioårsåldern

Studier visar att kariesfria förskolebarn får mer föräldrahjälp med tandborstning än barn med karies [7, 8]. Barn behöver hjälp med tandborstning med fluoridtandkräm morgon och kväll, åtminstone till tio års ålder [9].

Börja då första tanden kommit

När barnet får sin första tand är det dags att vänja barnet vid tandborsten på ett lekfullt sätt. Tipsa föräldrarna om att börja med en mild barntandkräm som innehåller fluorid. Mängden tandkräm ska anpassas efter ålder, se bild nedan.

Hur stor mängd tandkräm man ska ha på tandborsten i olika åldrar
Bilderna visar rekommenderad mängd fluoridtandkräm i olika åldrar. Från 6 år kan barnet använda vuxentandkräm - börja med 1 centimeter och öka succesivt till 2 centimeter.

Så borstar du tänderna på det lilla barnet

Ta barnet i knäet eller låt barnet ligga på skötbordet och borsta tänderna med små lätta gnuggrörelser, se bild nedan. Lyft på barnets läpp för bättre insyn och åtkomlighet. Borsta på morgonen och kvällen och låt det bli en naturlig vana.

Vuxen person borstar tänderna på ett barn under ett år som ligger på ett skötbord.
Visar tandborstning på skötbordet. Här får du fin ögonkontakt med barnet .

Hur barnets tänder påverkas av napp och tumsugning

Tandställning barn. Illustration.
Visar öppet bett på grund av sugovana.

Tumsugning kan påverka tändernas ställning mer än napp då den ofta används högre upp i åldrarna. Det kan vara lättare för föräldrarna att styra användandet av napp än tumme.

Om barnet suger intensivt på napp eller på tummen märks det ofta på tändernas ställning se bild ovan. Framtänderna i överkäken kan stå ut något, det blir ett så kallat öppet bett. Det innebär att överkäkens framtänder inte får kontakt med underkäkens framtänder när barnet biter ihop. Ju längre och ju mer intensivt vanan pågår, desto större är risken för bettfel [1].

Bra att sluta med napp eller tumme i treårsåldern

De flesta barn slutar suga på napp i tre- till fyraårsåldern. Det finns då goda möjligheter för självkorrigering av det öppna bettet.

Goda råd för en bra tandhälsa

Tänk på detta:

  • En vuxen bör borsta barnets tänder med fluoridtandkräm morgon och kväll.
  • Se till att barnet somnar med rena tänder.
  • Gör det till en vana att tänderna får minst två timmars paus mellan gångerna barnet äter eller dricker något.  Vatten går dock alltid bra att dricka, även när tänderna vilar.
  • Ge barnet vatten vid törst. 
  • Gör det till en vana att godis och läsk inte tillhör vardagen.
  • Ge inte socker eller sockersötade produkter till barn under 2 års åldern.

Till toppen av sidan