Hur kan 1177 för vårdpersonal underlätta ditt arbete?

Syftet med enkäten är att identifiera vilka funktioner och kunskapsstöd som ska finnas på den nya plattformen 1177 för vårdpersonal. Enkäten tar ett par minuter att fylla i och dina svar är anonyma. Enkäten finns tillgänglig till och med 2024-08-31.

Till enkäten
Buk - översikt

Medellinjebråck

Oftast har barnet inga besvär alls av medellinjebråck. Men ibland krävs bedömning, och remiss till specialist.

Definition

Små, oftast oömma resistenser i mittlinjen mellan naveln och bröstbensspetsen. Bråcket beror på en svaghet/öppning i bukväggs-fascians medellinje, där bråcksäcken med bukinnehåll oftast oment (tarmkex), putar ut.

"Bulan" ses vanligtvis i stående och då barnet spänner bukmuskulaturen. De "försvinner" vanligen då barnet lägger sig ned och slappnar av.

 

Symtom

Oftast har barnet inga besvär alls. Ibland förekommer ömhet i buken och framför allt över bråcket när det är ute, till exempel vid fysisk ansträngning. Besvären är framför allt kosmetiska. Oftast för föräldrarna när det gäller små barn.

Bedömning på BVC

Om bråcket ger smärtor eller är kosmetiskt störande, remiss till barninriktad kirurg.

Till skillnad från de vanliga medfödda navelbråcken, så växer inte medellinjebråck bort. Operation krävs vid behov.

Remiss till specialist

Se ovan.

Medellinjebråck/Epigastrica bråck är väldigt sällan akuta. I de ovanliga fall när bråcket fastnat på utsidan, inte kan tryckas tillbaka när barnet lägger sig ned och smärtar, ska akut remiss skrivas.

Diagnos

Klinisk undersökning. Observera att svagheten i bukväggs-fascian ska ligga ovanför naveln. Skilj alltså på navelbråck som i de allra flesta fall växer bort, och epigastrica bråck som inte gör det.

Behandling

Operation. Oftast dagkirurgi i narkos.

Uppföljning på BVC

Kontrolleras postoperativt på opererande klinik. Därefter sedvanliga BVC-besök.

Till toppen av sidan