Hur kan 1177 för vårdpersonal underlätta ditt arbete?

Syftet med enkäten är att identifiera vilka funktioner och kunskapsstöd som ska finnas på den nya plattformen 1177 för vårdpersonal. Enkäten tar ett par minuter att fylla i och dina svar är anonyma. Enkäten finns tillgänglig till och med 2024-08-31.

Till enkäten
Hud - översikt

Bedömning av hud, utslag och prickar hos barn med olika hudtyper

Vanliga hudutslag och förändringar kan synas olika tydligt beroende på hudens färg. Också förekomst, utbredning och utseende kan vara annorlunda. Man behöver därför ta hänsyn till hudens färg vid bedömning.

Utslag och hudsjukdomar kan se olika ut på olika hudfärg

En del hudsjukdomar kan ha olika utseende och olika utbredning beroende på hudens färg. Hos barn med mörk hud kan eksem finnas på armbågar och knänas framsidor och eksemet har där ofta ett papulöst utseende med rikligt med knottror. Hos barn med ljus hud är eksemen i stället oftast lokaliserade i hudvecken.

Rodnad syns olika tydligt

Rodnad syns olika tydligt, beroende på hudens pigmentering. På ljus hud syns sådant som eksem och rosfeber (erysipelas) tydligt, som rosa eller röda fläckar. På mörk hud kan dessa hudsjukdomar vara svårare att se. Vanliga virusexantem behöver inte synas alls på mörk hud.

Vissa hudförändringar är vanligare i mörk hud

Vissa hudförändringar är vanligare i mörk hud, till exempel kongenital dermal melanocytos (mongolfläckar) och café au lait-fläckar. Hos nyfödda barn med mörk hud ses ibland små blåsor och pustler som efterlämnar hyperpigmenterade områden i form av så kallade fräknar. Dessa kan vara enstaka eller finnas över stora delar av huden. Tillståndet som är övergående och godartat kallas transient neonatal pustular melanosis.

Ärr och resttillstånd

Förändringar som uppstår efter läkning av huden kan se ut på olika sätt.

  • Postinflammatorisk hypopigmentering är ljusa fläckar som uppstår lokalt efter inflammation i huden. Dessa är övergående.
  • Ärr försvinner ofta med tiden. Men så kallade keloider, överdriven ärrbildning, kan uppstå. Detta är vanligare på mörk hud.
  • I mörk hud kan inflammation och ärrläkning, till exempel efter blöjdermatit eller vattkoppor ge hyperpigmenteringar. Dessa kan finnas kvar många år. 

Remiss

Vid osäkerhet om hudåkomman är behandlingsbar, remittera så att barnet kan få hjälp med rätt diagnos och behandling.

Bildguide

På 1177.se finns en bildguid med exempel på vanliga utslag, prickar och födelsemärken.  Utslag och hudförändringar hos barn – bildguide.

Källhänvisning

  • Paller, A. S., Aj, M., & Mancini, A. J.. Hurwitz's Clinical Pediatric Dermatology. 5th edition. 2016.

Till toppen av sidan