Behandling och handläggning
Barnkirurg eller barnurolog bedömer urinrörsmynningens vidd och informerar föräldrar om missbildningen och behandlingen.
Trång urinrörsmynning åtgärdas så snart som möjligt om pojken har svårt att kissa. I Sverige har man som mål att operera hypospadi vid 1–1,5 års ålder, samt att undvika operation mellan 2 och 4 års ålder. För att skapa nytt urinrör och räta upp krökningen används ibland, men inte alltid, pojkens egen förhud (1).
Komplikationer till hypospadikirurgi är relativt vanliga och risken för komplikationer ökar med den ursprungliga missbildningens allvarlighetsgrad (4).
Målen för den kirurgiska rekonstruktionen avser miktion, att pojken ska kunna stå upp och kissa med båge, sexuell funktion och tillfredsställande kosmetik. För att upptäcka komplikationer och informera den växande individen om hans tillstånd bör patienterna följas upp över tid. Enligt en nationell överenskommelse sker kontroller 1-12 månader postoperativt, vid 5 års ålder och 15 års ålder. Extra kontroller görs vid miktionsbesvär som exempelvis svag stråle eller urinvägsinfektioner (1,5).
Rikshandboken i barnhälsovård vänder sig till professionen. Ange yrkestitel, arbetsplats samt din mejladress om du vill att vi ska kunna svara dig.
*Vi behandlar dina personuppgifter med stöd av den rättsliga grunden "intresseavvägning" (artikel 6.1 f) i GDPR.