Mat och dryck - översikt

Kostråd vid förstoppning

Kostförändring kan hjälpa till att normalisera konsistensen på avföringen och underlätta för barnet att bajsa. Vid samtal med föräldrar finns det frågor som kan vara bra att ställa för att kunna ge rätt råd.

Barnets mat- och avföringsvanor

Om barnet har hård avföring, så kallad trög mage, kan en förändring av kosten hjälpa till att normalisera konsistensen på avföringen och underlätta för barnet att bajsa. Om barnet har förstoppning behövs läkemedelsbehandling samt förebyggande kostråd.

Kostråd vid trög mage bygger på en evidensbaserad praktik. Det finns mindre studier gjorda utifrån effekt på olika livsmedel, men det saknas större dubbelblinda, randomiserade studier (1).  Istället utgår kostråden från kunskapen om olika livsmedels effekter på vätskeupptag och påverkan av bakteriefloran i tarmen (2,3,4,5).

Innan råd ges till familjen är det viktigt att få överblick över barnets mat- och avföringsvanor. Följande frågor kan vara bra att ställa:

 • Hur ofta får barnet möjlighet att bajsa? 
 • Finns det möjlighet att bajsa i lugn och ro?
 • Hur ser rutinerna ut hemma?
 • Hur ser rutinerna ut i förskoleverksamheten?
 • Sitter barnet stadigt med stöd för båda fötterna?
 • Hur mycket fibrer äter barnet? Ges fullkornsprodukter?
 • Erbjuds barnet tillräckligt med vätska?

Barnet bör få möjlighet att bajsa efter måltid. Då kan barnet bli hjälpt av den så kallade gastrokoliska reflexen. Reflexen leder till ett behov att tömma tarmen strax efter man ätit. Starkast verkan har denna reflex på morgonen.

Kostråd till barn under 6 månader

 • Till barn som får bröstmjölksersättning, kontrollera att ersättningen blandas enligt instruktioner på förpackningen. Avföringen kan bli hård om ersättningen innehåller för mycket pulver i relation till vatten.
 • Lactulos gör avföringen mjukare och kan ges från en månads ålder.  Se läkemedelsbehandling vid förstoppning.

Kostråd till barn över 6 månader

 • Frukt och grönsaker innehåller fibrer som metaboliseras av bakterier i tarmen. Det stimulerar framförallt tillväxten av bifidobakterier och lactobaciller som bidrar till att göra avföringen mjuk. I många frukter finns ämnen som kan verka lösande, bland annat sorbitol som har en osmotisk effekt.

Råd: Pröva gärna att ge katrinplommon, aprikos, russin, fikon, päron och kiwi.

 • Avföringen kan bli hård om barnet ofta äter mat som är fiberfattig till exempel pasta, ljust bröd och pannkaka. En studie med trehundra barn visade att barn med förstoppningsproblematik hade ett lägre fiberintag än kontrollgruppen. Barnens föräldrar hade också ett lägre intag av fibrer jämfört med kontrollgruppen.

Råd: Pröva att byta ut en del av produkterna mot fullkornsprodukter exempelvis grövre bröd och fullkornsgröt.

 • Mycket fibrer kräver också mycket vätska. Barnet bör vid ökat fiberintag erbjudas vatten även mellan måltiderna. En del barn blir förstoppade/får trög mage då de börjar med fullkornsprodukter vid 8 månader eller om de generellt får mycket fullkorn i kosten. Det är därför viktigt att utgå från anamnes innan familjen får råd om förändring.
 • Stora mängder mjölk kan bidra till förstoppning. Minska gärna mängden mjölk och erbjud främst vatten till och mellan måltiderna.

Till toppen av sidan