Amning och nutrition

Mat och dryck - översikt

Innehåll om mat och dryck för barn som har börjat äta vanlig mat. Hur man övergår från bröstmjölk och ersättning till annan mat, kostråd, D-vitamin, vegetarisk och vegansk mat, barns ätutveckling och vad man kan göra om det uppstår problem med ätandet.

Innehåll

Visa innehåll som:
 • Matintroduktion

  Tidpunkt för matintroduktion, smakportioner, olika smaker och livsmedel, träna på att äta och måltidsförslag under barnets första år.

 • Ätsvårigheter - matproblem

  Om barns ätutveckling, olika typer av ätsvårigheter, riskfaktorer, förebyggande råd, föräldrasamtal vid behov och när man ska söka utökat stöd.

 • Kostråd vid förstoppning

  Kostförändring kan hjälpa till att normalisera konsistensen på avföringen och underlätta för barnet att bajsa. Vid samtal med föräldrar finns det frågor som kan vara bra att ställa för att kunna ge rätt råd.

 • Vegetariska koster till barn

  Om den vegetariska kosten är väl sammansatt, innehåller berikade produkter och ger tillräckligt med energi och näring kan barn äta mat helt utan animaliska produkter.

 • Bra mat för barn 0-5 år

  Råd om mat för barn 0 till 5 år från Livsmedelsverket för barnhälsovård, förskola och föräldrar.

 • Barn och dricksvatten

  Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Fråga om hushållet har egen brunn, om familjen känner till vattnets kvalitet och om och när provtagning genomförts.

 • D-vitamin

  D-vitamin är ett av få vitaminer som riskerar att vi få i oss för lite av. Därför berikas en del livsmedel med extra D-vitamin och vissa grupper rekommenderas även tillskott.

Mer på Rikshandboken

Hälsosamtal om matvanor

Stöd för samtal om matvanor inom barnhälsovården. Information om matens betydelse för hälsan och vilka matvanor som är hälsosamma samt förslag på frågor, åldersanpassad vägledning, verktyg och bildstöd.

Hälsosamtal och hälsovägledning om levnadsvanor

Innehåll i ett hälsosamtal och hur man kan samtala med familjen om levnadsvanor.

Goda vanor för en bättre munhälsa

Vanor som främjar en god munhälsa samt tips till föräldrar om tandborstning.

Allergier och intolerans - översikt

Symtom, behandling, råd till föräldrar och uppföljning.

Till toppen av sidan