Projekt och rapporter
Projekt och rapport 2024
Hur mår små barn i Sverige? – Hälsa och hälsans förutsättningar bland barn i åldern 0–5 år - Folkhälsomyndigheten Rapporten presenterar nationell information om små barns övergripande hälsa, men också specifikt om olika aspekter av små barns fysisk och psykisk hälsa samt om munhälsa och olycksskador.
BarnSäkert - screening av alla barn (film) 4:20 in i filmen berättar representanter från forskningsstudien om den evidensbaserade modellen BarnSäkert som kan användas för att identifiera skydds- och riskfaktorer och fråga om våld i nära relationer.
Projekt och rapporter 2023
Betydelser och effekter av utökade hembesök i Göteborg, 2023 Rinkebymodellen har införts på prov i vissa socioekonomiskt utsatta områden i Göteborg. Nyblivna barnfamiljer erbjuds hembesök som genomförs av team bestående av barnhälsovårdens sjuksköterskor och föräldrastödjare.
Projekt och rapporter 2022
24 lärande exempel om tillgänglighet i barnhälsovården (2018–2020) - Folkhälsomyndigheten Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har sammanställt ett urval av lärande exempel från de insatser som regionerna har genomfört inom ramen för statens och SKR:s överenskommelser om insatser för ökad tillgänglighet i barnhälsovården.
BarnSäkert är en arbetsmodell som bygger på den amerikanska förlagan Safe Environment for Every Kid (SEEK), som författarna till rapporten har översatt, anpassat och testat för att användas inom den svenska barnhälsovården.
Kulturtolkar och kulturdoulor: I ett projekt utbildar Region Värmland kulturtolkar och kulturdoulor. Projektet startade i maj 2017 och pågår fram till 31 december 2022. Det drivs av Region Värmland med ekonomiskt stöd från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Screening i harmoni eller disharmoni med yrkesrollen Rapporten beskriver barnhälsovårdssjuksköterskornas uppfattning om införandet och användandet av metoderna Pappa/icke-födande föräldersamtal, Språkfyran, ITC och Barnsäkert.
Screening för språk- och kommunikationssvårigheter vid 18 månader gör att barn remitteras tidigare till logoped Rapportern undersöker om införandet av screeningmetoden ITC leder till tidigare identifikation av barn med språk och kommunikationssvårigheter, samt ger viss information om hur ITC implementeras i barnhälsovården kliniska arbete.
Rapporten "Att finna sin roll, att så ett frö – föräldrastödjarnas arbete i barnhälsovården" redovisar en studie om hur föräldrastödjare i Göteborg upplever sitt arbete. Rollen som familjestödjare är ny i de flesta områden.
Rikshandboken i barnhälsovård vänder sig till professionen. Ange din yrkestitel, arbetsplats och mejladress om du vill att vi ska kunna svara dig.
Redaktionen hanterar inte frågor från privatpersoner. Om du har frågor om ett barn kontakta din barnavårdscentral, BVC och/eller 1177 för invånare
*Vi behandlar dina personuppgifter med stöd av den rättsliga grunden "intresseavvägning" (artikel 6.1 f) i GDPR.