Hur kan 1177 för vårdpersonal underlätta ditt arbete?

Syftet med enkäten är att identifiera vilka funktioner och kunskapsstöd som ska finnas på den nya plattformen 1177 för vårdpersonal. Enkäten tar ett par minuter att fylla i och dina svar är anonyma. Enkäten finns tillgänglig till och med 2024-08-31.

Till enkäten
Skelett och muskler - översikt

Hälfot

Om orsak och behandling av hälfot hos barn och när barnet ska till läkare.

Definition

Hälfot (pes calcaneovalgus) är en medfödd fotfelställning som upptäcks direkt efter födelsen. Hälfot förekommer något oftare hos flickor än hos pojkar och är inte ärftligt. Felställningen beror på att barnets fot legat på detta sätt i livmodern. Foten och fotleden går relativt lätt att tänja till en normal position.

Symtom

Foten ligger uppslagen mot framsidan på underbenet så att fotsulan pekar framåt. Foten har i övrigt ett normalt utseende. Felställningen är relativt mjuk och foten går att få till en närmast normal position. Om felställningen är svår att påverka eller om foten har ett avvikande utseende i övrigt (i synnerhet en hård knöl i fotsulan, vilket kan vara huvudet på talus) bör man vara extra uppmärksam på att det kan föreligga ett mer svårbehandlat bakomliggande tillstånd, vertikal talus.

Behandling

Hälfot är ett helt godartat tillstånd. Den enda behandling som behövs är försiktig tänjning av foten, något som föräldrarna gör själva hemma. Inom loppet av cirka 3 månader har fotens utseende normaliserats.

Uppföljning på BVC

Diagnosen ställs uteslutande i samband med barnläkarundersökningen på BB. Om fotens felställning inte upplevs mjuk eller om ingen spontan förbättring inträder under de första tre levnadsmånaderna skall läkare konsulteras. Vid misstanke om Vertikal talus (se symptom) skall alltid barnortoped konsulteras.

 

Till toppen av sidan