Barnets tänder 0-6 år

TÄNDER

Om när barnet får och tappar sina första mjölktänder.

När de olika tänderna bryter fram. Illustration.
När de olika tänderna bryter fram. Illustration.

Tändernas frambrottstider

Ordningsföljden och tidpunkten för när tänderna kommer kan variera. Sammanlagt får man 20 mjölktänder, 10 i varje käke. Första tanden kan komma vid cirka 6 månaders ålder men det kan också dröja ett halvår eller mer. Alla tänder brukar vara framme i munnen mellan 2,5 och 3 års ålder. Tidpunkten för tandframbrott hos prematura barn har diskuterats. Studier visar dock ingen skillnad i tid för tandframbrott efter justering för biologisk ålder.

Vanligen brukar barnet inte ha besvär när det får tänder, men

  • det kan klia i munnen och barnet dreglar oftast lite mer när tänder bryter fram
  • det händer också att tandköttet blir irriterat, rött och lite svullet
  • ibland kan barnet få lätt förhöjd feber

Det kan därför vara behagligt för barnet med lätt massage av tandköttet, till exempel med en mjuk bitring eller att föräldern försiktigt gnuggar tandköttet med en mjuk tandborste.

Sexårstand. Illustration.
Sexårstand. Illustration.

När barnet tappar sina första tänder

Vid cirka 6 års ålder tappar barnet den första mjölktanden och en permanent tand kommer fram. Framtänderna i underkäken brukar komma först, därefter den första permanenta kindtanden som är en stor tand längst inne i munnen (6 -årstanden).

Under en tid har barnet både mjölktänder och permanenta tänder. Det kallas för växelbett och det kan dröja ända fram till 12-14-årsåldern innan barnet har tappat alla mjölktänderna.

Till toppen av sidan