Hur kan 1177 för vårdpersonal underlätta ditt arbete?

Syftet med enkäten är att identifiera vilka funktioner och kunskapsstöd som ska finnas på den nya plattformen 1177 för vårdpersonal. Enkäten tar ett par minuter att fylla i och dina svar är anonyma. Enkäten finns tillgänglig till och med 2024-08-31.

Till enkäten
Motorisk utveckling - översikt

Motorisk utveckling 8 månader

Beskrivning av typisk motorisk utveckling för barn från 8 månaders ålder.

Nu använder barnet sig av alla sina motoriska förmågor, kombinerar dem och skapar nya rörelser. Under denna period uppnår många barn flera motoriska milstolpar som att rulla runt, sitta stadigt, krypa och sätta sig. Mot sluten av perioden brukar barnet inte längre vilja ligga på rygg.

Både den grovmotoriska (stora kroppsrörelser som att sitta och krypa) och den finmotoriska förmågan (händernas och fingrarnas rörelser) skapar nu förutsättningar för att barnet ska kunna undersöka hur saker och ting ser ut, låter, känns, smakar och fungerar. Båda händerna används utan sidoskillnad och samarbetar hela tiden.

När barnet ligger på mage vill det gärna kunna ta sig fram till nya lockande upptäckter. I sin iver trycker barnet ifrån med armarna och kroppen rör sig bakåt istället för framåt. Men barnet upptäcker snart att det är att bra sätt att komma upp på alla fyra.

Att stå och gunga i detta läge är en ny utmaning och ger erfarenhet av att balansera i en ny position. Det dröjer inte länge förrän barnet börjar krypa. Inte alla barn kryper, utan en del hasar sig fram på stjärten istället.

Till toppen av sidan