• Du har valt: Örebro län

Hur kan 1177 för vårdpersonal underlätta ditt arbete?

Syftet med enkäten är att identifiera vilka funktioner och kunskapsstöd som ska finnas på den nya plattformen 1177 för vårdpersonal. Enkäten tar ett par minuter att fylla i och dina svar är anonyma. Enkäten finns tillgänglig till och med 2024-09-30.

Till enkäten
Mat och dryck - översikt

D-vitamin

D-vitamin är ett av få vitaminer som både barn och vuxna i Sverige riskerar att få i sig för lite av. Därför rekommenderas D-vitaminrik mat, utevistelse på sommarhalvåret samt tillskott av D-vitamin till vissa grupper, däribland barn.

D-vitamin i form av D-droppar

För alla

För alla vid behov

För alla

Alla barn från 1 veckas ålder och upp till 2 år rekommenderas tillskott med 5 droppar D-vitamin (D3) dagligen, i vatten- eller oljelösning
(400 IE = 10 mikrogram vitamin D). 

För alla vid behov

En del barn rekommenderas fortsätta med  5 D-droppar även efter 2 år och under hela förskoleåldern:

  • Barn som inte äter fisk.
  • Barn som inte äter D-vitaminberikad mat, till exempel berikade mjölkprodukter och matfetter.
  • Barn som bär kläder som täcker ansikte, armar och ben eller inte är ute i solen under sommaren.

Vissa barn rekommenderas tillskott med 20 µg/dag D-vitamin per dag, det vill säga 10 D-droppar per dag:

  • Barn som bär kläder som täcker ansikte, armar och ben eller inte är ute i solen under sommaren och dessutom inte äter fisk och D-vitaminberikade livsmedel.

För alla vid behov

Remittera vid misstanke om D-vitaminbrist eller vid symtom på rakit.

D-vitaminens betydelse

D-vitamin är ett av få vitaminer som man riskerar att få i sig för lite av och därför berikas en del livsmedel med extra D-vitamin. Vissa grupper rekommenderas även tillskott, det gäller till exempel alla barn under 2 år samt vissa barn även efter 2 års ålder.

D-vitamin är viktigt för hälsan 

Några exempel:

  • D-vitamin krävs för normal benbildning och skelettillväxt [1].
  • Brist på D-vitamin kan orsaka Rakit, "engelska sjukan" hos barn. Denna bristsjukdom är dock numera mycket sällsynt tack vare D-vitaminprofylax.
  • Nyare forskning tyder på att D-vitamin har en viktig roll i att förhindra uppkomsten av en del andra sjukdomar såsom hjärt-/kärlsjukdomar.

  

Rekommenderat intag av D-vitamin*
*[2]
  Barn < 2 år Barn >2 år
D-vitamin 10 µg/dag 10 µg/dag

 

Hur man får i sig D-vitamin

 

Man får i sig D-vitamin på flera olika sätt:

  1. Genom att det bildas D-vitamin i huden när man är ute i solen.
  2. Genom maten man äter.
  3. Genom tillskott av D-vitamin (D-droppar).

D-vitamin bildas i kroppen då man är ute i solen

Under sommarhalvåret är solbestrålningen på huden den viktigaste källan [1].  

För att bilda D-vitamin motsvarande ett dagligt intag av 5-10 µg från mat, räcker det i juni-juli med  10- 15 minuter solexponering av ansikte, armar och händer, två till tre gånger per vecka, även för den med mörk hudfärg. 

Hudens produktion av D-vitamin genom solbestrålning är lägre ju mörkare huden är. Därför krävs lite längre solexponering för personer med mörk hy för att bilda motsvarande mängd som en med ljus hy.

D-vitaminet lagras i kroppen och det som bildats av solen kan därför täcka en del av behovet också under vinterhalvåret. Men eftersom det inte bildas nytt D-vitamin genom solens bestrålning på våra nordliga breddgrader i Sverige under vinterhalvåret så är det viktigt att även äta mat som är D-vitaminrik samt vid behov ta tillskott. 

D-vitamin finns i mat

De främsta källorna är:

  • Fet fisk som till exempel lax, makrill, sill och tilapia (1).
  • Mjölkprodukter, växtdrycker samt matfetter som är D-vitaminberikade.
  • Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin.
  • Industrins berikade barngröt och välling  [(3, 4].

 

D-vitamininnehåll i några vanliga livsmedel

Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas samt kostdataprogrammet dietistNet

Fisk, kött, kyckling är beräknad i tillagad form.

Vill du veta D-vitamininnehållet i andra livsmedel, använd gärna Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, se här Sök näringsinnehåll - Livsmedelsverket

Livsmedel Mängd µg D-vitamin
Lax 100 g 7,4
Makrill i tomatsås 100 g 1,4
Makrillfilé 100 g 5-6
Torsk 100 g 2,5
Fiskpinnar 100 g (4 st) 0,9
Tonfisk i vatten på burk 100 g  4,2
Sill, inlagd 100 g 12,3
Fiskbullar, stuvade i mjölkbuljong 100 g 0,2
Räkor 100 g 0
Kycklingfilé utan skinn 100 g 0,5
Kött (nöt, fläsk) 100 g 0,5
Köttfärssås på nötkött 100 g 0,1
Falukorv 100 g 0,2
Köttbullar(blandfärs) 100 g 0,9
Ägg, kokt 1 st (50g) 1,7
Industrins barngröt 1 portion 1,4-4,0
Industrins barnvälling 100 ml 0,9-1,6
Berikade mejeriprodukter t ex mjölk 0,5-3% fetthalt 1 dl 1,0
Havredryck, berikade med D-vitamin 1 dl 1,0-1,5
Sojadryck, berikade med D-vitamin 1 dl 0,7
Bröstmjölksersättning nr 1 100 ml 1,2-1,5
Tillskottsnäring nr 2 100 ml 1,2-1,7
Tillskottsnäring nr 3-4 100 ml 1,1-1,6
Margariner och matfettsblandningar, berikade med D-vitamin 1 tsk, 5 g 1,0
Raps- och olivolja, berikade 1 tsk, 5 g 1,0
Olja, oberikad 1 tsk 0
Smör 1 tsk 0,03

 

Val av D-droppar

D-droppar inom Barnhälsovården ska ses som läkemedel och inte som kosttillskott då de ges för att förebygga sjukdom. D-dropparna från ACO och Unimedic är läkemedelsklassade och genomgår tester för läkemedel. D-droppar eller andra D-vitamintillskott som är klassade som kosttillskott genomgår inte dessa tester och mängden och kvalitén på D-vitamin kan variera. Barnhälsovården bör därför rekommendera användning och inköp av läkemedelsklassade D-droppar. Väljer föräldrar ändå att använda kosttillskott ska det respekteras, men det är viktigt att stämma av angående dosering, så att det överensstämmer med rekommenderat intag för barnet. Mängden 5 droppar per dag gäller de läkemedelsklassade preparaten och kan vara annorlunda om kosttillskott används.

Amning vid D-vitamintillskott till mamma

D vitamin passerar över till bröstmjölk. Enligt Livsmedelsverket gäller samma rekommenderade intag för gravida och ammande, som för andra vuxna. Doser därutöver till ammande, kan diskuteras och efter bedömning av behandlande läkare kan reduktion av dosen D vitamin till barnet bli aktuell, se även Janusinfo.

D-droppar till barn som får bröstmjölksersättning

Livsmedelsverkets råd är att ge 5 D-droppar till alla barn oavsett om det får bröstmjölk eller bröstmjölksersättning (BME). Bröstmjölksersättning innehåller ca 2-2,5 µg D-vitamin per 100 ml, vilket innebär att många barn som enbart får ersättning tillgodoser hela eller delar av sitt rekommenderade D-vitamin intag via BME och är därmed egentligen inte i lika stort behov av tillskott av D-droppar. Livsmedelsverket anser dock att det är enklast är att ge rådet om 5 D-droppar (10µg) till alla barn oavsett om det får bröstmjölk eller BME. Detta råd minskar risken för att den som eventuellt väljer att inte ge D-droppar eller som minskar på mängden glömmer bort att börja med D-dropparna igen när barnet börjar äta vanlig mat. Risken bedöms även vara liten för att barnet ska få ett alldeles för högt intag.

Vill dock föräldrar som ger ersättning till sina barn själva räkna ut hur mycket D-vitamin barnet får från BME och sedan komplettera med lagom mängd D-droppar går det givetvis bra. Det rekommenderade intaget är 10 mikrogram (µg) per dag. Om barnet exempelvis får 6 mikrogram D-vitamin från ersättningen kan man komplettera med 4 mikrogram från D-droppar, men det enklaste är att ge tio mikrogram till alla barn.

Kan barn få i sig för mycket D-vitamin?

Ja. Via tillskott med D-vitamin kan farligt höga intag av D-vitamin uppnås, däremot inte via enbart mat (1). Ett för högt D-vitaminintag är giftigt och kan leda till för höga kalciumnivåer i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt.

Enligt den europiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, är övre gräns för intag (Tolerable Upper Intake Level, UL) för barn under 1 år satt till 25 µg och för barn 1-5 år till 50µg och bör inte överskridas [5].

Läs mer om D-vitaminer och  överdosering på Giftinformationscentralen.

Till toppen av sidan