• Du har valt: Värmland

Hur kan 1177 för vårdpersonal underlätta ditt arbete?

Syftet med enkäten är att identifiera vilka funktioner och kunskapsstöd som ska finnas på den nya plattformen 1177 för vårdpersonal. Enkäten tar ett par minuter att fylla i och dina svar är anonyma. Enkäten finns tillgänglig till och med 2024-08-31.

Till enkäten
Tillväxt & utveckling

Barnets tänder 0-6 år

Om när barnet får och tappar sina första mjölktänder.

Tändernas frambrottstider

När de olika tänderna bryter fram. Illustration.
Bilden visar ungefärliga tider för mjölktändernas frambrott och i vilken ordning de vanligtvis kommer.

Ordningsföljden och tidpunkten för när tänderna kommer kan variera. Sammanlagt får man tjugo mjölktänder, tio i varje käke. Första tanden kan komma vid cirka sex månaders ålder men det kan också dröja ett halvår eller mer.

Alla tänder brukar vara framme i munnen mellan två och ett halvt och tre års ålder. Ordningen som mjölktänderna kommer i och tiden för frambrottet skiljer sig inte mellan pojkar och flickor (1). Tidpunkten för tandframbrott hos prematura barn har diskuterats. Studier visar dock ingen skillnad i tid för tandframbrott efter justering för biologisk ålder (2).

Tips vid besvär

Vanligen brukar barnet inte ha besvär när hen får tänder. Det här är besvär som barnet kan få:

  • Det kan klia i munnen.
  • Barnet dreglar oftast lite mer när tänder bryter fram.
  • Det händer också att tandköttet blir irriterat, rött och lite svullet.
  • Barnet kan ibland få lite feber.
  • Det kan därför vara behagligt för barnet med lätt massage av tandköttet, till exempel med en mjuk bitring eller att föräldern försiktigt gnuggar tandköttet med en mjuk tandborste.

När barnet tappar sina första tänder

Sexårstand. Illustration.

Vid cirka sex års ålder tappar barnet den första mjölktanden och en permanent tand kommer fram. Framtänderna i underkäken brukar komma först, därefter den första permanenta kindtanden som är en stor tand längst inne i munnen, den så kallade sexårstanden. Under en tid har barnet både mjölktänder och permanenta tänder. Den tiden kallas för växelbettsperioden.

Variationen i frambrottstider är större för de permanenta tänderna än för mjölktänderna. Det kan ibland dröja fram till 12-14-årsåldern innan barnet har tappat alla mjölktänderna (1). Knappt tio procent av barnen kan sakna en eller flera permanenta tänder (1).

Till toppen av sidan