Amning och nutrition

Bröstmjölksersättning - översikt

Innehåll om att stödja och informera om bröstmjölksersättning och tillskottsnäring, ersättningars och vällingars näringsinnehåll, att mata ett barn med flaska samt ersättning till för tidigt födda och barn med mjölkproteinallergi.

Innehåll

Visa innehåll som:
 • Stödja och informera om bröstmjölksersättning

  Hur man kan informera om bröstmjölksersättning (BME), näringsinnehåll, benämningar på bröstmjölksersättningar och tillskottsnäring. Hur mycket ersättning ett barn behöver, och ordlista över vanliga begrepp.

 • Blanda bröstmjölksersättning

  Bröstmjölksersättning finns som pulver och som färdigblandad produkt. Bröstmjölksersättning bör alltid tillredas enligt förpackningens instruktioner. Det har visat sig att föräldrar gärna byter bröstmjölksersättning och då oftast för att de upplever att barnet inte blir mätt.

 • Ge mat med flaska

  Barnet kan flaskmatas med utpumpad bröstmjölk eller bröstmjölksersättning. Här ges tips och råd vid matning med nappflaska.

 • Näringsinnehåll i bröstmjölksersättning och tillskottsnäring

  Tabeller med näringsinnehåll i bröstmjölksersättning och tillskottsnäring, ersättning till barn med mjölkproteinallergi och barn som är för tidigt födda.

 • Bröstmjölksersättning till barn med mjölkproteinallergi

  Barn med allergi mot mjölkprotein behöver specialanpassade bröstmjölksersättningar, så kallade hydrolyserade bröstmjölksersättningar eller aminobaserade bröstmjölksersättningar.

 • Bröstmjölksersättning till för tidigt födda barn

  För tidigt födda barn som av någon anledning inte ammas eller får bröstmjölk bör få en speciell bröstmjölksersättning som har ett högt innehåll av protein, mineralämnen och spårämnen och är berikad med långkedjiga fleromättade fettsyror.

Mer på Rikshandboken

Tillväxt - översikt

Metoder för mätning, vägning och uppföljning av barns fysiska tillväxt samt tillväxtavvikelser.

Kostråd vid förstoppning

Kostförändring kan hjälpa till att normalisera konsistensen på avföringen och underlätta för barnet att bajsa. Vid samtal med föräldrar finns det frågor som kan vara bra att ställa för att kunna ge rätt råd.

Barn och dricksvatten

Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Fråga om hushållet har egen brunn, om familjen känner till vattnets kvalitet och om och när provtagning genomförts.

D-vitamin

D-vitamin är ett av få vitaminer som riskerar att vi få i oss för lite av. Därför berikas en del livsmedel med extra D-vitamin och vissa grupper rekommenderas även tillskott.

Allergier och intolerans - översikt

Symtom, behandling, råd till föräldrar och uppföljning.

Matintroduktion

Tidpunkt för matintroduktion, smakportioner, olika smaker och livsmedel, träna på att äta och måltidsförslag under barnets första år.

Bra mat för barn 0-5 år

Råd om mat för barn 0 till 5 år från Livsmedelsverket för barnhälsovård, förskola och föräldrar.

Till toppen av sidan