Plana eller indragna bröstvårtor

UTMANINGAR VID AMNING

Vanligtvis innebär plana eller indragna bröstvårtor inga problem. Blir det problem med amningen kan man prova med en amningsnapp.

Plana eller indragna bröstvårtor innebär vanligtvis inte något hinder för amningen, ibland kan man få bröstvårtan att resa sig genom att massera den med fingertopparna. Många barn klarar av att suga på ett bröst med mycket platt vårta. Svårigheter att suga har inte alltid med bröstvårtan att göra utan kan bero på att barnet inte tagit ett ordentligt tag om vårtgården. Är bröstet mycket spänt, är det lämpligt att mjölka ur lite före amningen, bröstet blir mjukare och går lättare att få tag om (1).

Blir det problem med amningen vid plana eller indragna bröstvårtor och barnet har svårt att få ett bra tag om bröstet kan man prova med en amningsnapp (2). En pump kan också användas till att dra ut vårtan strax innan barnet läggs till bröstet (3). Var noga med att följa upp att barnet får mat i sig och går upp i vikt samt att mamman kan upprätthålla sin mjölkproduktion. Mamman behöver oftast stöd och råd.

Hand som placerar amningsnapp över bröstvårta. Illustration.

Amningsnapp för tillfälligt bruk kan användas i samband med ömma, såriga, indragna eller plana bröstvårtor. Viktigt att amningsnappen appliceras på rätt sätt.

Referenser

Referenser - plana eller indragna bröstvårtor

Till toppen av sidan