Amning och nutrition

Bröst och bröstmjölk - översikt

Innehåll om brösten under graviditet och amning, bröstmjölksproduktion, bröstmjölkens innehåll och förvaring samt amningshormoner.

Bröst och bröstmjölk

Visa innehåll som:
Bröstens förändring under graviditeten

Förändringar i brösten börjar redan tidigt under graviditeten, mjölkgångarna växer till och alveolerna ökar, tillväxten av bindväv och körtelvävnad ökar, råmjölk bildas och bröstets anatomi förändras. Amningen påverkar ytterst lite hur brösten kommer se ut i framtiden.

Bröstmjölk

Bröstmjölkens innehåll, hur den förvaras på bästa sätt och hur det går till att donera bröstmjölk.

Bröstmjölksproduktion och amningsutmaningar

Amningshormoner, läckande bröst, känsla av för lite och för mycket mjölk och hur man stimulerar mjölkproduktionen.

Plana eller indragna bröstvårtor

Alla slags bröstvårtor fungerar för amning. Blir det problem med amningen, för att kvinnan har plana eller indragna bröstvårtor, finns det flera sätt och hjälpmedel för att underlätta för barnet att få ett stort tag om bröstet.

Sugblåsor

Sugblåsor på bröstvårtan vid amning är vanligt och oftast övergående. Här finns råd som man kan ge till föräldrar för att lindra och förebygga komplikationer.

Bröstkomplikationer

Visa innehåll som:
Bröstböld - abscess

Defintion och symtom på bröstböld. Hur man bedömer och följer upp bröstböld på BVC och när man ska remittera till läkare.

Candidainfektion på bröstvårta, vårtgård och i bröstet

Symtom, diagnos och riskfaktorer för Candidainfektion i brösten, bedömning, handläggning och uppföljning på BVC samt när man ska remittera vidare.

Eksem på brösten

Hos de kvinnor som får eksem på vårtgård och bröstvårta ökar risken för en smärtsam amning samt svamp- och bakterieinfektion. Här är en sammanfattning av det regionala vårdprogrammet "Bröstkomplikationer vid amning" och vad man bör tänka på i mötet med kvinnor som söker för eksem på brösten.

Läkemedelsbehandling vid bröstkomplikationer

Vid stark smärta i brösten eller i samband med amning kan nedan stående smärtlindring påbörjas. För att uppnå bästa effekt bör läkemedelsbehandling sättas in först efter noggrann anamnes och bedömning av amningssituationen med amningsstatus eller amningsobservation.

Mastit - mjölkstockning

Symtom, definition och riskfaktorer för mastit. Insatser som ska ges till alla och till alla vid behov. Bedömning, behandling, remittering och uppföljning på BVC.

Mjölkstas

Hur mjölkstas kan kännas, orsaker och vad man hjälpa till med som personal. Till exempel Cottermans handgrepp som mjukar upp bröstet genom mottryck.

Störd utdrivningsreflex

Vad utdrivningsreflex innebär, hur den fungerar och vilken vägledning man kan ge om kvinnan upplever störningar i utdrivningsreflexen.

Sår och sprickor vid amning

Stöd och behandling för kvinnor som upplever smärta vid amning och när man behöver remittera vidare.

Till toppen av sidan