Pediatrik

Andning och luftvägar

Översiktssida för innehåll om andningssvårigheter, astma, falsk krupp, obstruktiv bronkit, övre luftvägsinfektion och andningsfrekvenser hos nyfödda.

Innehåll

Visa innehåll som:
Andningssvårigheter

Barn kan få andningssvårigheter av olika anledningar. Om barnet helt plötsligt får andnöd och intensiv hosta och har mycket svårt att få luft och blir blekt eller blått i ansiktet ska barnet omedelbart till akuten.

Falsk krupp (pseudokrupp)

Krupp, eller falsk krupp som det kallades tidigare då den "riktiga" kruppen, det vill säga difteri fortfarande var vanlig, orsakas av en virusinfektion. Infektionen ger en svullnad av slemhinnan i luftvägen

Luftrörskatarr hos barn under två år - obstruktiv bronkit

Luftrörskatarr är en inflammation i luftrörens slemhinna som orsakas av en virusinfektion. Barnet får svårare att andas, särskilt att andas ut.

Övre luftvägsinfektion / förkylning

Övre luftvägsinfektioner är vanliga hos barn särskilt under vinterhalvåret. En övre luftvägsinfektion orsakas oftast av virus men kan leda till en bakterieinfektion. Många barn bär bakterier i nässvalget även när de är friska och vid en virusinfektion kan bärarskapet övergå till en infektion.

Andningsfrekvens hos nyfödda

Andningsfrekvensen hos barn kan variera det första levnadsdygnet eller levnadsdygnen. Här beskrivs olika andningsfrekvenser och när barnet ska remitteras till läkare.

Till toppen av sidan