Borsta tänderna på förskolan

TÄNDER

Samarbete mellan förskola och barnhälsovård är viktigt för att förebygga kariesproblem hos barnen. Här hittar du förslag på rutin för att borsta tänderna på förskolan.

Tandborstning med fluortandkräm i förskolan främjar en god tandhälsa, och särskilt i områden där barn har en utbredd kariesproblematik. Att borsta tänderna på förskolan ersätter inte tandborstning hemma men kan stimulera till att det blir en god daglig vana. Hemma borstas tänderna med fluortandkräm på morgonen efter frukost och på kvällen efter sista måltiden. På förskolan borstas tänderna en gång varje dag.

En förutsättning för att komma igång med insatsen är en god samverkan mellan föräldrar, förskola, tandvård och barnhälsovård.

Små klickar mild barntandkräm med fluor glest på en tallrik och tandborstar som står i ställ separat från varandra. Bild.
Lägg små klickar mild barntandkräm med fluor glest på en tallrik och förvara tandborstarna separat från varandra.
Små klickar mild barntandkräm med fluor glest på en tallrik och tandborstar som står i ställ separat från varandra. Bild.
Lägg små klickar mild barntandkräm med fluor glest på en tallrik och förvara tandborstarna separat från varandra.

Förslag på rutin för tandborstning med fluortandkräm i förskolan

Att borsta tänder på förskolan innebär att barnet själv borstar sina tänder. Tandborstningen kan med fördel ske då barnen sitter kvar vid matbordet efter maten.

  1. Borsta tänderna varje dag efter måltid.
  2. Skriv barnets namn på tandborsten med permanent märkpenna.
  3. Tandborstarna, förvaras i ett särskilt ställ där borstarna står åtskilda. Förvara tandborstarna utom räckhåll för barnen.
  4. För att undvika att tandkrämstuben kommer i kontakt med de olika tandborstarna läggs små klickar mild barntandkräm med fluor glest på en tallrik. För barn under 2 år ska tandkrämsklicken vara lika stor som barnets lillfingernagel och för barn från 2 år som en ärta.
  5. Pedagogen tar en klick tandkräm från tallriken med barnets tandborste och ger till barnet.
  6. Barnen borstar själv efter egen förmåga under uppsikt.
  7. Barnen ska inte skölja munnen efteråt.
  8. Skölj tandborsten och ställ den i stället där den lufttorkar.
  9. Rengör tandborstället regelbundet, diska i diskmaskin.

Tandborstarna ska bytas varannan månad eller oftare vid behov.
Tillhandahållande av tandborstar och fluortandkräm sker i lokala överenskommelser med folktandvården.

Till toppen av sidan