Levnadsvanor - översikt

Borsta tänderna på förskolan

Samarbete mellan förskola och barnhälsovård är viktigt för att förebygga kariesproblem hos barnen. Här finns förslag på rutin för att borsta tänderna på förskolan.

Tandborstning med fluoridtandkräm

Tandborstning med fluoridtandkräm i förskolan främjar en god tandhälsa och särskilt i områden där barn har en utbredd kariesproblematik (1). Att borsta tänderna på förskolan ersätter inte tandborstning hemma, men kan stimulera till att det blir en god daglig vana. Hemma borstas tänderna med fluoridtandkräm på morgonen efter frukost och på kvällen efter sista måltiden. På förskolan borstas tänderna en gång varje dag.

En förutsättning för att komma i gång med insatsen är en god samverkan mellan föräldrar, förskola, tandvård och barnhälsovård.

Det finns regionala skillnader för rutinen om man ska erbjuda tandborstning på förskolan.

Förslag på rutin

Små klickar mild barntandkräm med fluor glest på en tallrik och tandborstar som står i ställ separat från varandra. Bild.
Lägg små klickar mild barntandkräm glest på en tallrik och förvara tandborstarna separat från varandra.

Att borsta tänderna på förskolan innebär att barnet själv borstar sina tänder. Tandborstningen kan med fördel ske då barnen sitter kvar vid matbordet efter maten.

Förslag på rutin för tandborstning med fluoridtandkräm i förskolan:

  • Borsta tänderna en gång per dag. Helst efter frukost eller lunch.
  • Skriv barnets namn på tandborsten med permanent märkpenna.
  • Förvara tandborstarna i ett särskilt ställ där borstarna står åtskilda. Förvara tandborststället utom räckhåll för barnen.
  • Lägg små klickar med mild barntandkräm glest på en tallrik. Detta för att undvika att tandkrämstuben kommer i kontakt med de olika tandborstarna. För barn under två år ska tandkrämsklicken vara lika stor som barnets lillfingernagel och för barn från två år som en ärta.
  • Pedagogen tar en klick tandkräm från tallriken med barnets tandborste och ger till barnet.
  • Barnen borstar själva efter egen förmåga under uppsikt. Barnen ska inte skölja munnen efteråt.
  • Skölj tandborsten och placera den i tandborststället där den lufttorkar. Rengör tandborststället regelbundet, diska i diskmaskin.

Tandborstarna bör bytas varannan månad eller vid behov. Tillhandahållande av tandborstar och fluoridtandkräm sker i lokala överenskommelser med folktandvården.

Till toppen av sidan