Familjerådgivning
I svåra situationer kan föräldrar behöva hjälp att komma vidare i sin relation till varandra. Kommunen är skyldig att erbjuda familjerådgivning till sina invånare.
Alla familjerelationer ingår i kommunens uppdrag, men oftast handlar det om parrelationer. Familjerådgivare har inte journalföringsplikt.
Observera att om det förekommer hot eller våld i relationen är gemensamma samtal kontraindicerat. Då bör enskilda samtal eller särskild verksamhet inriktad på våld i nära relation erbjudas.
Upptäcka och stödja barn utsatta för våld i nära relationer
Våld i nära relationer - Socialstyrelsen
Familjerätt
En del föräldrar som bestämt sig för att separera har svårt att komma överens på egen hand om barnens vårdnad, boende, omsorg och försörjning. I stället får frågorna avgöras i domstol, vilket kan leda till ökade konflikter mellan föräldrarna. Många föräldrar känner inte till att de kan få stöd i att komma överens genom att ansöka om samarbetssamtal hos Familjerätten i sin kommun. De kan även få hjälp med att skriva avtal om vårdnad, boende och omsorg. Samtalen är kostnadsfria.
Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd
Här kan du ladda ner och beställa publikationer som MFoF har tagit över ansvaret för från Socialstyrelsen Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd.
Föräldraseparation
En samtalsguide, föräldrabroschyr och kunskapsöversikt om småbarnsföräldrar som separerar finns på Föräldraseparation när barnen är små - region Stockholm
Rikshandboken i barnhälsovård vänder sig till professionen. Ange yrkestitel, arbetsplats samt din mejladress om du vill att vi ska kunna svara dig.
Redaktionen hanterar inte frågor från allmänheten. Om du har frågor om ett barn kontakta din barnavårdscentral, BVC och/eller 1177.
*Vi behandlar dina personuppgifter med stöd av den rättsliga grunden "intresseavvägning" (artikel 6.1 f) i GDPR.